Glede na to, da ste pristali na našem blogu in tem prispevku, nekatere osnove Google Adwords oglaševanja prav gotovo že poznate. O tem, kaj je oglaševanje v iskalnem in prikaznem omrežju, kaj je remarketing itd., si lahko preberete na predstavitveni strani http://adwords.dominatus.si. Tu pa se bom raje dotaknil nekaj pomembnih kratic.  

Skoraj vsak teden dobim v pregled kakšen Google Adwords račun in ugotovil sem, da se zelo redko uporablja DSA in RLSA kampanje, da RDSA niti ne omenjam. Ne pomnim, če sem že kdaj zasledil vzpostavljeno RDSA kampanjo.

… no, pa ne bom dolgovezil, preden sploh razložim, o čem gre …

DSA (dynamic search ads)

Na kratko: to so oglaševalske akcije, kjer Google na podlagi vsebine vaše strani dinamično določi ključne besede, pod katerimi se bo oglas prikazoval. Google sam določi tudi naslovno vrstico oglasa. Izbor ključnih besed se vas v tem primeru ne tiče.

DSA kampanje so primerne predvsem za spletne strani z več tisoč različnimi izdelki in kategorijami, ko je praktično nemogoče, da bi za vsako kategorijo in izdelek naredili posebno skupino oglasov.

Vaša naloga pri vzpostavitvi DSA akcije je, da definirate katere podstrani na vaši strani naj Google upošteva pri izbiri ključnih besed. Ni preveč uporabno, da naredite DSA kampanjo za celotno spletno stran, saj bo Google tako vaš oglas prikazal pod številnimi, žal tudi ne nujno najbolj primernimi ključnimi besedami. Če so vaši pogoji pravi, lahko preverite tako, da v Google vpišete zahtevane pogoje:

  • site:vasadomena.si – s tem določite, da bo Google prikazal le vašo stran.
  • intitle: “nek niz” – v tem primeru bo Google vrnil le tiste strani, ki imajo v naslovu “nek niz”.
  • inurl: “nek niz” – v tem primeru bo Google vrnil le tiste strani, ki imajo v URLju nek niz.

Primer: Google vrne 6 podstrani na www.optimizacija-strani.info, ki imajo v naslovu in urlju niz “facebook”, v vsebini pa se skriva ključna beseda “cenik”.

facebook cenik

Prikaz, kako te pogoje preslikamo v Google Adwords:

Zgornji primer naj vam služi le kot prikaz, saj DSA kampanje niso uporabne na spletnih straneh, kjer je nabor ključnih besed precej ozek. Primerne so za precej bolj obsežne spletne trgovine, kot npr. Amazon, Ebay oz. Enaa.com v Sloveniji in podobne.

Ob teh nastavitvah bo Google upošteval za izbor ključnih besed le 6 strani, ki jih vrnejo zgornji pogoji (na prvi sliki). Ključne besede, pod katerimi se bo vaš oglas prikazal, bodo povezane z vsebino, torej v tem primeru s facebookom in cenami oglaševanja na facebooku.

Vaša naslednja naloga je, da redno pregledujete seznam iskalnih izrazov in med negativne ključne besede določate vse tiste izraze, ki niso primerni.

Več informacij o DSA kampanjah najdete na uradni Googlovi strani https://support.google.com/adwords/answer/2471185?hl=en.

RDSA (remarketing list on dynamic search ads)

Če ste prebrali zgornje odstavke in vam je jasno, kaj je DSA kampanja, bo ta del precej bolj enostavno razumljiv. Gre za DSA kampanje, kjer pa je naša ciljna skupina omejena samo na tiste uporabnike, ki so že predhodno bili na naši spletni strani.

RDSA kampanje so zelo uporabne v primeru, ko imate na strani določene vsebine, ki jih ne želite oglaševati vsem uporabnikom, ampak le tistim, kjer je verjetnost nakupa večja (npr. izdelki z manjšo dodano vrednostjo, kjer se vam oglaševanje sicer ne splača).

Za razliko od DSA kampanj, so lahko RDSA uporabne tudi pri manj obsežnih spletnih trgovinah, kjer je  obisk dovolj velik, da je to smiselno.

RLSA (remarketing list on search ads)

Na kratko, gre za remarketing na iskalnem omrežju oz. searchu. RLSA kampanje so lahko uporabne za več različnih stvari – lahko ponudite dodatne ugodnosti tistim, ki so bili na vaši strani, a se še niso odločili za nakup, lahko uporabnikom, ki že poznajo vašo stran in ponudbo, prikažete oglase tudi ko iščejo bolj splošne ključne besede (npr. če prodajate vzglavnike in nekdo išče težave povezane s spanjem – v kolikor je že bil pri vas in se ni odločil za nakup, je lahko to pravi trenutek, da mu ponudite rešitev).

Če že oglašujete na Googlu in imate spletno stran z veliko obiska ali zelo razčlenjeno ponudbo, so zgornje tri kratice vsekakor nekaj, o čemer velja razmisliti in jih tudi preizkusiti, v kolikor je vaša ponudba seveda ustrezna.