Letos je Google za dan žena pripravil prav posebno darilo za vse webmojstre, ki so postavili spletne strani z neuporabno vsebino, ki je lahko visoko rangirala na Googlu in prinesla lep obisk in zaslužek, hkrati pa uporabniku ni podala dovolj kvalitetne in uporabne vsebine. Darila za dan žena so bili deležni vsi, ne glede na spol.

Katere strani je prizadel FRED:
Večini spletnih strani, ki jih je prizadel Fred, je skupna lastnost nekvalitetna vsebina in številni oglasi na spletni strani, ki uporabnika peljejo na druge strani. Na Search Engine Roundtable (https://www.seroundtable.com/google-fred-update-ad-heavy-low-value-23538.html) so objavili tudi seznam 20 strani, ki jih je prizadel ta update. Večina izmed prizadetih strani ustreza zgoraj objavljenim kriterijem, ki pa jih lahko strnemo v nekaj alinej:

  • strani, ki jim je prioriteta zaslužek in ne uporabnost,
  • strani s številnimi affiliate, adsense in drugimi oglasi,
  • strani brez kvalitetne vsebine.

Torej nič presenetljivega, glede na vse do sedaj napisano in ničkolikokrat povedano, da je vsebina kralj ter ves trud Googla, da bi bile spletne strani čim bolj uporabne (AMP, Page speed, Mobile friendly test …).

Pa se je res sploh kaj zgodilo?
Če vprašamo Google, baje da ne. A to ni nič novega. Že velikokrat videno in slišano. Enako kot nekatere stvari, za katere so svarili že skoraj leto vnaprej in je bil potem efekt zanemarljiv.

Primeri o katerih sem tudi sam pisal:

Po Algorooju (https://algoroo.com/) je bila zaznana velika aktivnost od 9 do 14 marca, med tistimi, ki so največ izgubili s tem algoritmom pa je ogromno affiliate strani in strani, ki so bile dobro uvrščene pod različnimi ključnimi besedami, kjer je povprečna cena klika precej visoka.

Ta sprememba algoritma me osebno precej spominja na spremembe uperjene proti MFA (Made for Adsense) stranem iz zdaj že daljnega leta 2012. Po številnih »grožnjah« o posodobitvah, ki bodo uperjeni proti »thin content« stranem, ta sprememba niti ni presenetljiva.

Verjetno je še prezgodaj, da bi komentiral, če je ta sprememba dobrodošla za uporabnike interneta ali pa tudi nisem najbolj objektiven, a prav gotovo je za marsikaterega affiliate mojstra to velika tragedija. Glede na to, da se na slovenskem in hrvaškem IM forumu nič ne govori o tej posodobitvi, verjetno pri nas ni prizadela večjega števila spletnih strani.

Sem odprl na obeh forumih debato na to temo. Pa da vidimo. Če koga zanima debata naprej:
http://www.internetmojster.com/seo/google-update-fred.html

Imate svojo izkušnjo, ki bi jo želeli deliti z drugimi?
Ne oklevajte – zapišite jo v komentar!