Optimizacija spletnih strani in preverjanje pozicij na Googlu. Kako?

Ste že sami optimizirali lastno spletno stran ali vam pri tem pomaga neko zunanje podjetje, mogoče celo mi? No, v slednjem primeru s sledljivostjo ni težav, saj smo pred kratkim mesečna poročila dopolnili z enostavno aplikacijo, s katero se vidi celotna zgodovina poteka optimizacije in gibanja pozicij vaše spletne strani na Googlu. A namen tega članka ni predstavitev naše aplikacije.

Nisem prepričan, če ste iz uvoda razbrali, kaj je sploh vsebina tega prispevka, a gre za odgovor na vprašanje, ki mi ga precej pogosto zastavijo na seminarjih, delavnicah in tudi na sestankih, ko se dogovarjamo s potencialnimi strankami. Glede na to, da sem tudi od konkurence nekajkrat že prejel isto vprašanje, bo počasi čas, da o tem pripravim članek in podprem mojo lenobo, tako da bom lahko naslednjič odgovarjal samo z linkom. 🙂

In kaj je to vprašanje?
A obstaja kakšen dober program za preverjanje pozicij na Googlu?

In kaj je odgovor na to?
Žal bo odgovor malo daljši, a nič kaj preveč kompliciran. 🙂

Če imate plačljiv program za preverjanje pozicij na Googlu, potem s tem nimate težav. Če izbirate plačljiva orodja, je kar nekaj dobrih. Ne nujno najboljši, ampak tak, da zadovolji vse naše zahteve, je Rank Tracker (https://www.link-assistant.com/rank-tracker/). Poleg samega preverjanja pozicij in celotne zgodovine za vsako preteklo iskanje omogoča tudi analizo ključnih besed in nekaj sorodnih stvari. Tudi cena je precej ugodna, saj je za razliko od nekaterih drugih orodij, ki jih uporabljamo in jih plačujemo vsak mesec, cena za Rank Tracker 125 € oz. 300 € (odvisno od vaših potreb) in v tej ceni že zajema 6 mesečno posodabljanje. Za preizkus lahko najprej uporabite brezplačno različico.

Če omenim še nekaj plačljivih orodij, ki imajo sicer poleg preverjanja pozicij še precej več drugih, tudi bolj uporabnih funkcij, ne moremo iti mimo:

dominatus logo SemRush – od $99 / mesec
dominatus logo MOZ – od $149 / mesec
dominatus logo Ahrefs.com – od $99 / mesec

Dobrih plačljivih orodij za preverjanje pozicij je malo morje, večinoma pa vam nudijo še bistveno, bistveno več kot samo preverjanje pozicij. Vsekakor, če pri optimizaciji vaše spletne strani potrebujete le to orodje, potem se vam nikakor ne splača vlagati toliko denarja v ta navedena orodja. Morda vam pride prav tudi kakšno brezplačno orodje, ki nudi preverjanje pozicij in napredka vaše optimizacije spletne strani.
Pri brezplačnih orodjih pa bo iskanje precej težje, saj je na trgu cela poplava različnih orodij, a dobrih je bore malo. Še dodatna težava je, da večina orodij podpira večje trge, žal pa ne manjših kot je Slovenija.

Ko sem začel s pisanjem tega članka, sem pričakoval, da bo ta naloga precej enostavna. Vendar pa je brezplačnih orodij zelo malo ali pa so le-ta tako neuporabna, da jih ne želim deliti z vami. Očitno so nenehne posodobitve Googlovega algoritma, blokiranje avtomatskih poizvedb s captcho in podobne dodelave privedle do tega, da se razvoj brezplačnih orodij v zameno za mail ali klik na reklamo ne splača več. Vseeno sem jih zbral nekaj, ki vsaj trenutno še delajo dobro.

Za preverjanje uspešnosti optimizacije vaše spletne strani oz. preverjanje pozicij poznamo različne tipe orodij. Nekatera je treba namestiti na vašo spletno stran, druga delujejo online in ne zahtevajo namestitve na vaš računalnik, poznamo pa tudi razširitve za brskalnike, ki omogočajo hiter pregled.

 

RankAware Free (http://cuterank.net/)

Izmed vseh brezplačnih orodij, ki sem jih imel priložnost pretestirati, je ta uporabniku še najbolj prijazen. Sama namestitev je zelo enostavna, saj vam za namestitev ne bo vzelo več kot minuto časa. Prav tako pa je enostavna tudi uporaba. Program ima tudi plačljivo verzijo, brezplačna verzija pa je omejena le na eno spletno stran, en URL, kar je največja pomanjkljivost tega programa.

 – možnost nastavitve avtomatskega merjenja pozicij
 – enostavna namestitev
 – brezplačen

– počasen
– ni mogoče ugotavljati pozicije na več Googlih hkrati (npr. Google.si desktop in Google.si mobile)
– brezplačen račun omogoča merjenje le za eno stran

V kolikor imate samo 1 spletno stran in želite preverjati pozicije le za to stran, je to verjetno odličen program. V kolikor želite preverjati pozicije za več različnih spletnih strani, domen, potem to orodje ne bo za vas oz. boste morali poseči po plačljivi verziji.

FatRank Keyword Rank Checker (http://fatjoe.co/fatrank-keyword-rank-checker/)

To ni tipično orodje za preverjanje pozicij, ampak razširitev (extension), ki ga dodate v vaš brskalnik, npr. Google Chrome. Uporablja se tako, da odprete spletno stran, za katero želite izvedeti pozicijo, v brskalniku odprete plugin in vpišete ključno besedo. Programček je praktičen za hitro uporabo, žal pa ni uporaben za resno delo in ni najboljša alternativa ostalim, saj ne omogoča preverjanja za več besed hkrati, ne morete ga avtomatizirati in ima še nekaj drugih pomankljivosti. Prednost tega programa je, da ga imate vedno pri roki, npr. na vrhu brskalnika Chrome, tako da ga lahko takoj uporabite, ko ga potrebujete (ni potrebe po iskanju med programi, nameščenimi na računalniku, po iskanju in prijavljanju v program na neki spletni strani …).

 – vedno pri roki, razširitev v brskalniku

– možno preveriti le eno besedo in eno spletno stran naenkrat
– avtomatsko preverjanje ključnih besed ni možno
– nahajati se morate na strani, ki jo želite preveriti

Odličen in uporaben kot alternativa ročnemu preverjanju pozicij. Pri tem vam lahko prihrani ogromno časa, za kakšno bolj resno uporabo pa ni primeren.

 

Serps.com (https://serps.com/tools/rank-checker/)

Eno izmed mnogih online orodij, ki jih ni potrebno namestiti na vaš računalnik. Za razliko od večine ostalih to orodje podpira tudi slovenščino, poleg uvrstitve vaše spletne strani pod izbrano ključno besedo vam prikaže tudi informacijo o številu mesečnih iskanj in pričakovani ceni klika pod to ključno besedo.

– ni potrebna namestitev
– dodatne informacije (povprečno mesečno št. iskanj, povprečna cena klika na Google Adwords)

– brezplačna verzija nima zgodovine
– možno preverjanje le ene besede naenkrat

Vsako izmed omenjenih orodij ima določene prednosti in določene slabosti, katero orodje pa bo najbolje zadovoljilo vaše zahteve in potrebe, je odvisno predvsem od tega, kaj točno potrebujete. Upam, da sem vam s kratkim opisom pomagal pri odločitvi. V kolikor pa tudi sami že uporabljate kakšno brezplačno orodje za preverjanje pozicij, ste z njim zadovoljni in ste prepričani, da tudi to orodje sodi v ta članek, ga prosim zapišite v komentar.

Comments (1)

  1. Zanimiva orodja.

Comments are closed.