SERP je kratica za Search engine results page, torej stran rezultatov v iskalniku, oziroma pogosteje se uporablja izraz iskalni rezultati. V večini iskalnikov danes to pomeni stran desetih rezultatov, v katere se lahko vključujejo dodatno še oglasi, fotografije, video posnetki in drugi rezultati, ki jih iskalniki prikazujejo.

Lastniki spletnih strani in osebe, ki se ukvarjajo z optimizacijo za iskalnike SERP pogosto preglejujejo, saj želijo, da se njihova spletna stran prikazuje čim višje v iskalnih rezultatih, če je le mogoče na prvem mestu, saj le tiste strani, ki se nahajajo čisto na vrhu iskalnih rezultatov dobijo veliko količino obiskovalcev, vse ostale pa veliko manj, tiste, ki se nahajajo na drugi ali tretji strani iskalnih rezultatov pa praktično ne dobijo nobenega obiskovalca preko iskalnikov za to ključno besedo.

Raziskave so pokazale, da CTR v rezultatih iskalnikov takšen:
1. mesto: 42,3 %
2. mesto: 11,90 %
3. mesto: 8,50 %
4. mesto: 6,06 %
5. mesto: 4,92 %
6. mesto: 4,05 %
7. mesto: 3,41 %
8. mesto: 3,41 %
9. mesto: 2,85 %
10. mesto: 2,99 %

Kot je očitno, je izjemno pomembno, da se vaša spletna stran nahaja na vrhu iskalnih rezultatov, res pa je, da se v modernih iskalnikih (google) med te rezultate vključijo še druge vsebine, ki lahko močno spremenijo te odstotke, saj fotografije, ki jih google prikaže na drugem ali tretjem mestu prinesejo marsikateri klik, enako velja za video posnetke, vse pa je izredno odvisno od vrste iskanja. Za nekatera iskanja bodo uporabniki kliknili na več rezultatov (informacije o nakupu, ceni) in primerjali različne spletne strani, za druga iskanja pa bodo kliknili le na prvi rezultat, ki je pogosto Wikipedia in tako tam pridobili informacije, ki jih zanimajo.