Mojca je v tem prispevku lahko praktično kdorkoli, lahko je visoka blondinka, ali majhna rjavolaska lahko pa tudi srednji rdečelasec. Mojca ji je ime, ker to moje razmišljanje izhaja iz uporabe spleta, kot ga v resnici uporablja neka Mojca. (seos Mojca 😀 ).

Mojca rada posluša glasbo preko spleta in rada uporablja tudi Facebook. Zato je Mojca ti dve stvari združila, na svojih Facebook novicah pogosto najde kakšno glasbo, ki ji je všeč in si jo zavrti. Še pomembneje, po koncu tega komada si zavrti tudi kakšnega izmed tistih, ki jih youtube prikazuje kot podobne in/ali video posnetke istega uporabnika. V kolikor ji YouTube ne ponudi ničesar pametnega, pa uporabi kar iskalno vrstico po video posnetkih, ki se pokaže na vrhu zaključenega posnetka in tam poišče štiklc, ki ji bo popestril nekaj naslednjih minut. In tako naprej in tako dalje, je živela srečno do konca svojih dni. No, malo bo še trajalo do takrat, ampak ideja ostaja, Mojca (in sedaj bom nehal z njo) svoje najljubše skladbe iz youtuba predvaja v Facebooku.

Zakaj bo uničila Google? Ker pravzaprav uporablja Facebook po enaki fori, po kateri želi tudi Google povečati/obdržati svojo nadvlado. V svoje iskalne rezultate vključiti čim več vsebin, tako da uporabnik sploh ne rabi zapustiti googla, ampak vse informacije dobi tam. Primeri so menjalni tečaji tukaj ali pa vreme tukaj. Enako se mu sedaj vrača preko Facebook-a. Ljudje uporabljajo storitve, ki jih ponuja Google znotraj Facebook-a in tako prinesejo veliko manj dinarčkov stricu Googlu, kot bi jih sicer, če bi uporabila navaden Google iskalnik in bi jo privabil kakšen izmed oglasov, ki jih google postavi poleg iskalnih rezultatov. Seveda, saj google pokaže tudi kakšen oglas na video posnetku, vendar kljub temu manj, kot sicer.

Mojca ni pravzaprav nič kriva, samo uporablja storitve, ki ji olajšajo življenje, je pa zanimivo videti, kako ljudje uporabljajo spletne storitve in s tem nevede vplivajo na rast ene ali druge storitve.

P.s. Seveda ne mislim, da bo ena uporabnica, ali pa 100 kriva, da bo google propadel, vendar trend pa lahko vidimo, ki se je ali pa se še bo vzpostavil

P.p.s. Kaj ima to z optimizacijo spletnih strani ali spletnim marketingom? Nič in veliko. Na eni strani lahko razmislite, kako lahko vi v vašo spletno stran (LEGALNO) vključite vsebine drugih in tako uporabnike dalj časa obdržite na spletni strani. Na drugi strani pa razmislite, kateri so podatki, ki jih lahko predstavite Googlu ali komu podobnemu, ki jih pokaže znotraj njihove spletne strani. Nekoliko kontraintuitivno, vem, vendar se trenutno pač ne moremo izogniti temu, da kmalu uporabniki, ki bodo iskali naše podjetje ne bodo več prišli na našo spletno stran, ampak bodo podatke o naši lokaciji in delovnem času videli kar v iskalnih rezultatih googla.

P.p.p.s. (a jih je že preveč?) Res je, da je google že odgovoril s tem, da lahko uporabniki, ki naložijo video posnetek preprečijo, da se ta posnetek embedda (vključi) v druge spletne strani, vendar ta funkcija ne more postati prednastavljena za vse posnetke, saj je ena izmed osnovnih idej video posnetkov, da se prikazujejo na drugih straneh.

Rate this post

Comments (2)

  1. Nisem ravno prepričan v tak scenarij, saj Facebook že sedaj počepa pod težo obiskovalcev in dodatki – bonbončki, ki jih ponuja. Vprašanje je, kaj se bo šele zgodilo ob predstavitvi videov, glasbe, ipd. Mislim, da Googlu ni nihče kos, razen morebiti Microsoft.

  2. Še en z zanimivim imenom 😀
    Sej je FB dobil finančno inekcijo in so stvari nadgradili, tako da mislim da stvar ne bo šla predaleč, večina video posnetkov in glasbe pa je tako samo embeddana in je gostovana na drugih strežnikih…

Comments are closed.