Lastniki spletne trgovine imate težavo. Vsi. Ali pa recimo 95%. Ker v Sloveniji težko najdeš spletno trgovino, ki bi imela to težavo urejeno, sem se odločil, da vam malo pomagam.

Vaša težava je podvojena vsebina znotraj spletne strani. Ker ste prijazni do uporabnikov in jim želite olajšati uporabo vaše spletne strani, jim omogočate tudi sortiranje izdelkov v kategoriji po posameznih kriterijih. Sortiraj po ceni verjetno najbolj uporabljamo vsi skupaj. Dragi stric google pa te podstrani, ki jih vaša spletna stran ustvarja, vidi kot podvojeno vsebino.

podvojena vsebina na strani

podvojena vsebina na strani

Razmislite. Za vsako kategorijo imate 3, 4 morda 5 različnih kriterijev, po katerih lahko uporabnik sortira. To pomeni, da za vsako izmed teh strani obstajajo 3, 4 morda 5 popolnoma enakih strani. Z enako vsebino. Za katere bo stric google rekel kaj? Jah pohvalil vas zagotovo ne bo.

Je pa Google tako prijazen, da vam je pripravil možnost, kako lahko to težavo rešite. Glede na to, da teh strani ni mogoče 301 preusmeriti, saj to ne bi bilo pametno, imate možnost uporabiti t.i. canonical tag. Gre za meta tag, ki ga Google omogoča že precej dolgo, vendar ga (bog si ga vedi zakaj že) pri nas nihče ne uporablja.

Torej. Na vse različne variante kategorije 1 (http://www.trgovina.si/kategorija1), ki jih lahko uporabnik dostopa s sortiranjem (http://www.trgovina.si/kategorija1?sort=price ali http://www.trgovina.si/kategorija1?sort=size) dodajte meta oznako, ki bo iskalnikom povedala, katera varianta te strani je glavna/najpomembnejša/bila tam prva/osnovna/najbolj ql.  V danem primeru torej na vse te ?sort=karkoli strani dodate

<link rel=”canonical” href=”http://www.trgovina.si/kategorija1″ />

Ja? Ja. Ni kaj. Z veseljem.

(p.s. vsi, ki ste izdelali svoje CMS sisteme in jih ponujate naročnikom, naredite isto. Zakaj ne bi omogočili vašim naročnikom, da so njihove strani res on-site optimizirane. Naredite prvi korak k temu).

Edit: Štundiram, da verjetno marsikdo ne ve, kako preveriti, ali imate to težavo ali ne. Naj vam pomagam še pri tem. Obiščite podstran v vaši trgovini, kjer imate možnost sortiranja. Poglejte kakšen je URL naslov (ja, tisto za http://www….). Sedaj kliknite na eno izmed možnosti sortiranja. Se je URL naslov spremenil, dobil dodatek? Ja? No, sedaj veste da imate težavo s podvojeno vsebino. Sedaj pa moramo preveriti, če že imate kanonizacijo (kar verjetno ni beseda) že nastavljeno. Pogledati morate kodo vaše strani. Desni klik in “View page source” (v chrome-ju), ogled vira strani, ali nekaj takega. Sedaj se vam je odprlo drugo okno/zavihek, kjer vidite veliko kode. Nič bat, samo Edit/Urejanje in najdi, v okence pa vpišite “canoni”. Kliknite najdi. Če sedaj nič ne najde, potem imate zgoraj opisano težavo. Če najde karkoli, kar je podobno <link rel=”canonical” href:… potem imate srečo in dobrega optimizatorja/programerja.

Rate this post

Comments (8)

 1. Super članek. Čisto vse trovine, ki sem jih do zdaj optimiziral, so imele isto težavo. Jaz sicer to rešim z noindex, follow u robots tagu.

  Misliš, da je bolje s canonical in zakaj?

  lp, Uros

 2. Zdravo Uroš, vidim da se strinjava 😀

  Vsekakor mislim da je najbolje narediti oboje. Glede na to, da Google ne upošteva noindex in nofollow popolnoma, se te strani lahko še vedno pojavijo v google SERPu.
  Zato mislim da je pametno dodati še canonical. Sicer pa lahko vidiš, če so te strani v indexu in se odločiš…

 3. Zivjo,

  ja, sicer se lahko pojavi v indexu, če se stricu guglu zdi, da je res pomembno oz. ce je velik linkov na to stran (predvidevam, da to misliš). Ampak mislim, da pa to potem ne tretira kot duplikate, ce je noindex, follow. Ses trinjas?

  Hm, ja, canonical je mogoče dobr še zato, da stricu povemo, katera stran je pa dejansko prava. Tako pa še nisem gledal na to.

  Kaj si pa misliš o filtrih? Tam gre za podobno stvar, samo da je rezultatov manj. Jaz tudi tam dajem noindex, ker je “povzetek” (duplikat) nesortirane strani. Se tu strinjaš?

  lp

 4. Hej,

  ja, ravno to je, da če slučajno dobivaš kake backlinke na te strani, potem jih s tvojo metodo izgubiš, z canonical pa imaš nekaj od njih…

  In nikoli pravzaprav ne veš, kaj vse bo google poindeksiral in pokazal (ravnokar me na eni strani preseneča, sicer čisto drugače, ampak najde svašta).

  Pri filtrih je po moje prav tako kot praviš, obstajajo pa tudi druge opcije, jaz jih ravnokar nekje rešujem z # v URLju, kjer bomo pač imeli primerne URLje da lahko to naredimo. Problem je v tem, da ne moreš vseh strani noindexat in nofollowat, ker nekatere rabiš. Vsaj pri meni je sedaj tako….
  In po moje canonical pri filtrih ne bi bil primeren, mogoče 303 koda, čeprav nisem ravno prepričan, kako deluje in kako G na njo gleda…

 5. Priporočam uporabo Interspire trgovine, ki ima že vse to dobro narejeno za vse filtre. Poleg tega pa nudi res dobro (avtomatsko) optimizacijo spletne trgovine. Sicer je nekoliko dražja od vseh ostalih rešitev pa je vseeno vredna vsakega centa ;=)

 6. Hvala za nasvet. Tudi na naši strani je trenutno še omenjeni problem. Kakšne pa so konkretne težave? Se link juice porazdeli med vse kopije strani? Prikazuje vse strani med zadetki, vendar zato med manj pomembnimi zadetki?
  Hvala za odgovor.
  Lp

 7. Vse to. Googlu želimo prikazati samo najbolj relevantne zadetke. Podvojena vsebina znotraj strani zmede googla (čeprav se vsaj malo zna sam odločiti, katera je najpomembnejša stran), poleg tega pa avtoriteto delimo med vse strani, česar ne želimo…

 8. Hvala za odgovor. Bomo čim prej popravili na strani.

Comments are closed.