Tole je blog v živo. Prispevki se samodejno nalagajo takoj ko so objavljeni. Seveda lahko kaj komentiraš spodaj. Slike na http://www.facebook.com/optimizacija.strani, vsa mnenja na @mesarecp z #pomp2012.


07.28

Test, test, 1, 2. “A lohk kle moj monitor das bolj na glas?”
Ne, ne gre se zares, jaz tudi se komaj kuham prvo kavo, ampak trstiram sistem. Se beremo okoli 9ih

09.02

Dobro jutro iz Cankarjevega doma, POMP forum se skoraj zacenja, S tribuna se pocasi polni, jazpa ze pridno na svojem delovnem mestu. Komentarje prosim lepo spodaj, pa na #pomp2012.

09.13

Pozdravni govor, z vsebino zacaramo uporabnike. Zacenjata Savic in Inkret.

09.14

Stejemo se…

Pomp forum se je potrudil in povabil studente , ki jih zelijo spodbujati.

09.17

v svetu in v svetu marketinga je veliko pesimizma.

99,9% bannerjev ostaja nepoklikanih.

90% mailov ni nikoli odprtih in 99,5 ne spodbudi nobenega klika.

POMP obljublja, da bomo odsli optimisticni.

09.22

slovensko zdruzenje za vsebinski marketing ima 4 (!) clane. Planira narediti revijo in raziskavo. Danes pa podeljuje prve nagrade konference POMP forum za posebne dosezke pri razvoju vsebinskega marketinga. Danes se bodo predstavili projekti, ki dobijo nagrado. Kdo je v komisiji ostaja skrivnost (na zalost).

09.25

gremo na vsebino. Zbrana vprasanja okoli content marketinga.

Zacelo se je vse skupaj s korporativnimi revijami, sledijo korporativni mediji, sedaj smo v vsebinskem marketingu.

Danes poznamo 40, celo 50 orodij za vsebinski marketing. (samo?) V SLO pa zanemarjamo druge dele CM, t.j. PR in se kaj.

09.34

9 vprasanj vsebinskega marketinga:

1. CM ni nic novega. JE! v osnovi ne gre vec za dodatek tradicionalnemu BTL marketingu

2. VM ne more povecati prodaje? LAHKO! Proces nakupa se je tako spremenil, saj se je stevilo virov, ki jih kupec prouci pred nakupom, podvojilo od 2011 do 2012.  google je definiral Zero moment of truth tocko, ki je … (nekaj, zamudil).CM vpliva tako na faze pred na kupom, pa tudi na faze po nakupu, na katere se je dolgo ukvarjal CM. Lojalnost po nakupu vodi do novega nakupnega procesa.

3. Ne verjamem da je vsebinski marketing ucinkovit. JE! 21% bralcev Skodine revije ob branju zacne razmisljati o nakupu novega vozila.  Vodstveni kadri povprecno berejo revijo Azimut (Uni Credit Bank). to da vodstveni kader si vzame toliko casa je mocno pomembno. Revija Zavarovalnice Triglav, 100% prejemnikov v BIH in RS je prebrqlo revijo. Digitalna revija Telemag je v nekaj mesecih pridobila 10.000 rednih bralcev. (vse lepo in prav, ampak to nic ne pove o tem, kolik. CM pomaga pri nakupnem procesu. Ampak samo da razmisljajo o blagovni znamki.)

09.40

4. Vsaka informacija ali oglasni slogan je ze vsebina. NI! Nekdo ki se ukvarja s kopalnicam. Je rekel, da tako ali tako nimajo nobene vsebine za arhitekte, projektante. Kljub temu da je narocnik bil skepticen so ugotovili, da so fuge izredno pomembne, debelina, barva, ciscenje, trendi fug.

5. CM je drazji? NI! Kriterij ni vec doseg, pravi kriterij je kontakt in reakcija nanj. CM popolnoma redefinira marketinski budget. 20:80 za rpodukcijo in zakup se razbije in zacnemo ustvarjati lastne medije, delez sredstev v produkcijo se poveca.

6. Ali ni CM prezahteven? NI! rabi svoj cas, pogosto se odlocimo za oglas, namesto da pripravimo kvalitetne vsebine, zato potrebujemo zunanjega partnerja (mhm, vsi nesite denar agencijam ;) . Je pa res da je naslednja tocka da je vsebinska strokovnost = komunikacijska strokovnost.

7. Posamezna orodja so pomemben prvi, a ne zadnji korak. V slo naj bi bilo cca 500 corporate revij. Potrebno pa je vsa orodja zdruziti skupaj.

09.48

8. CM ni primereen za krizo? JE! (Valda, sej tudi jaz ipravljam rpispevke, da je ravno kriza najboljsi cas za SEO. To vsi pravijo). Danes je se vecji pomen lojalnosti. Dobre vsebine resujejo pomislekeotencialnih kupcev. Kriza je sedaj najboljsi cas za aktiviranje notranjih resoursov,

9. Saj mi ze delamo CM. To, da imamo orodja, se ne pomeni, da delamo content marketing. To, da imamo spletno stran se ne pomei da imamo CM. Predvsem ne smemo v lastnih medijih govoriti le o sebi in jih tako zlorabljati.

7 insajderski nasvetov, fotografija je na FB strani.

Gradite adremo, ki je neizmerno bogastvo. 2. Merite ucinke. 3. Povezite web portal, email, revijo, social media, studije rpimerov. 4. Imenujte skrbnika vsebin. 5. Poslusajte kaj vas sprasujejo in okoli tega zgradite zgodbo.  6. Zbudite v sebi iskalca in pripovedovalce zgodb. 7. Multiplikacija vsebin.

Dodatnih sedem: 1. segmentirajte kupce po znacilnosti zviljenjeskega stila. 2. Pripravite vsebine medijski nevtralno, torej naredite vsebino, potem jo priredite za posamezen medij. 3. Tiskane revije trgajo gate. Google, Ebay, vsa digitalna podjetja jo imajo. 4. Identificirajte vsebine 5. Naredite kazalo 6. Izpisite vsebine

se extra tri: Uporabljajte infografije, uporabljajte video (youtube), Ne pozabite na telefon in tablice.

09.55

Ali Zerdin, Kako omembna je (za vas) vsebina. Njemu so najbolj vsec lendavske fuge.

Zgodbe je potrebno pripeljat v casopis, ampak kako in kaksne zgodbe? Paziti moramo, da se ne ujamemo v past zgodb. Libanonski pisatelj Elias Khouri “Zgodovino psejo zmagovalci, zgodbea pisejo zrtve” Casopisi morajo od casa do casa dati dostop do zgodb tistim, ki drugace ne morejo govorit. Zrtvam.

Ampak ali v corpo casopisih pisemo zgodbe o zrtvarh in nporazencih, ali moramo pisati zgodovino, ki jo pisejo zmagovalci?

10.00

(btw Ali je zelo fajn. Dober PP, s slikami in kratko vsebino, in fajn govori)

Starejsi tovarisi in tovarisice poznajo revijo Narodna Armija, ki je izhajala 45 let. ali pravi, lepe fotografije in koliko litrov krvi so dali pripadniki JLA. Nismo pa izvedeli da JLA pripravlja drzavni udar ;) “Domnevam, da vi ne pocnete istega. Pricakujem da ne skrivate drzavnega udara.” Vendar ne ponavljajte napake. Ce se v kooraciji kuha nekaj zlocestega, boste lazje spali, ce za njih ne delate, varianta B je, da teh ravnanj ne prikrivate.

10.07

Ali res hocemo zgodbe? Predvsem potrebujemo info, info, info. Informacije, podatke, dejstva.

Nasveti Alija. 10 zapovedi

Ne skruni imena korporacije, Ne pricaj po krivem (informacije ostanejo, zato jih bodo ljudje za nazaj preverjali in te klicali na odgovornost, Ne ubijaj, Ne sodeluj pri kraji (nekateri vidijo krizo kot priloznost, da se kaj sune), Spostuj bralke in bralce, da bos dolgo zivel in ti bo dobro na zemlji. (ermmm, “pet sem jih na poti zgubil”.)

Korporativni medij izhaja iz corpus, ki pomeni telo in truplo. dajmo bit telo.

Oglejte si tudi predstavitev, ki jo je Ali prikazal na predavanju.

10.14

Julia Hutchinson in Patrick Fuller – The content marketing revolution.

It seems that its raining outside quite a lot, we shall have another dringk – lekcija iz Slovenije.

Zacenja Julija, videli bomo veliko researcha, o treh razlicnih ciljnih publikah, Agencije, Klienti/brandi in potrosniki.

Oba sta iz Content marketing Association, tako da sedaj o tej organizaciji. kako se je obrnila stran od posameznega medija, ampak se koncentrira na vsebino. Tako vsebino tudi delas. Najprej vsebina, potem se odlocis preko cesa jo bos splavil.

Glavni trendi Content marketinga. v klasicnem oglasevanju si vesel, ce dobis 30 sekund casa potrosnika, v content marketing printu pa do 25 minut. danes vidimo da brandi ne uporabljajo vec le tradicionalnih medijev, ampak sami delajo medije, saj jim TV ne da vec dovolj. Poleg tega online brandi gledajo print kot nekaj kar je za njih tudi pomembno. google ima cudovito B2B revijo.

10.21

Klasicni medijij, casopisi prevzemajo druge kanale, casopis ima sedaj svojo televizijo.

Lahko kupis 10 miljonov dotikov na televiziji, ampak ce grejo vsi na WC med oglasi, ti to nic neomaga. Content marketing lahko neposredno merimo. pomembno vprasanje, na katerega bo odgovoril Patrik je, kdo naj ti dela content. Naj bo to oglasevalska agencija, PR agencija, ali (seveda) Content marketing agencija.

Patric: Sedaj bomo dali agencijam veliko stevilk, ki jih lahko uporabite za prepricati narocnike, da naj vas najamejo za content marketing. Nekater research prihaja iz UK,  tako da lahko v EU stvar enostavno apliciramo, kasneje pa se nekaj stvari iz EU in ZDA.

Glavne ugotovitve: Tisti, ki radi berejo tisk, postajajo multimedijski, print seveda ima svoje mesto in ne umira in ni umrl. Revenues v UK se vracajo navzgor in sledijo GDPju. Oglasevanje in direktni marketing padata, internet tako ali tako ful raste, content marketing pa pocasi raste skozi celo krizo.

10.26

1 od 3 spletnih strani je dnevno osvezenih. To je zelo pomembno, Uporabniki to zahtevajo. Integracija razlicnih kanalov je zelo pomembna. Potrosnik, ki cita vaso corporate revijo, bo ob vsakem nakupu porabil 20% vec, in se pogosteje vraca v trgovino.

Ne postajte iste vsebinev printu in na webu, saj ljudje razlicno konzumirajo vsebine na razlicnih kanalih.

Zakaj naj blagovne znamke uporabljajo content marketing agencije? ker vsi pravijo, da to znajo, ampak ne. Agencije za content marketing pripovedujejo zgodbe, povezujejo ljudi in imajo ozadje v novinarstvu ter oglasevanju. Oglasevalske agencije znajo napisati samo oglas. Pr agencije spinajo vsebine. Online agencije delajo lepe spletne strani! Vsebine pa ne znajo pravilno napisati. Brandi tudi pravijo, da znajo delati vsebino, da znajo inhouse urediti stvari pa ne. Content marketing dobro naredi content marketing agencija.

10.34

Kako se to dela? content marketing se dela na spletnih starnh, aplikacijah, revijah, emailu, brandiranih igrah, brendiranih televizijah. ni vec dovolj da ves, da rabis App! Ampak da ves zakaj ga rabis.

Brandi, ki uporabljajo content marketing pravijo, da poveca brand awarness, da pridobiva nove kupce, da ohrani stare kupce, da vzpodbudi pogovore na socialnih omrezjih in da spodbuja noa poslovna sodelovanja.

1/4 agencij da vsaj 25% budgeta v content marketing, ostali velikko vec. 73% marketerjev bo povecalo vlaganje v content marketing v naslednjnih 12 mesecih.

(ok, tile slajdi grejo veliko prehitro, kak naj clovek to pise)

Podjetja, ki imajo revijo za stranke, vidijo da tisti, ki berejo revijo kupijo 8% vec. (a nismo nekje prej rekli, da porabijo 20% vec?)

43% ljudi pravi, da jih CM pomaga pri nakupnih odlocitvah. 48% ljudi ima zaradi CM raje to blagovno znamko.

10.41

kaj iscejo kupci v vsebini?

novice, radi bi povecali svoje vedenje o brandu, rabijo nasvete za lazje zivljenje, radi imajo, da jih zabavamo. 66% ljudi bi radi, da jih zabavamo z videom.

4 od 5 uzivajo v relevantnih vsebinah, ki jim jih dostavijo brandi.  V UK 70% ljudi pogleda neko vrsto content marketinga vsak mesec. Najvecjo integracijo z brandom dobimo s skupno print in digitalno strategijo. 72% odraslih pravijo da bodo bolj verjetno kupili od branda, ki investira v content. 80% ljudi predlaga drugim, te produkte, ki so jih tam videli.

Preko pol odraslih pravi, da jim content marketing pomaga, da kupijo. Redni bralci revije bodo v 38% bolj verjetno porabili vec kot 100 funtov kot tisti, ki ne berejo.

32% casa kok beremo, beremo revije, ki so nam jih poslali brandi (WTF potem nam svet ne unicujejo Zurnal, ampak content marketing???)

27% ljudi bo raje kupilo na Spletni strani, ki ima content marketing gor.

10.46

Kaj se dogaja na ipadih?  Ko kupis ipad, ga uporabljas in ga bos kupil se kdaj. 95% userjev ga uporablja vsak dan.  Vec kot cetrtina ga uporablja 2-4 ure. 26% uporabljajo appe, ki jih deliverajo brandi.

Ljudje najraje uporabljajo in imajo najraje appe z igrami, novicami, social networking, knjige, utilities…

1 od 4 nima brandirane aplikacije. 67% ljudi bi si zeleli da brandi producirajo vec vsebin za njihov ipad. ko imajo vas app, 61% bo v priporocilo prijatelju, 33% bo obiskalo vaso spletno stran, 29% bo kilo izdelke, ce jih gledajo v appu.

Ljudje so sicer pripravljeni placati za aplikacije, vendar bi imeli raje brezplacne brandirane aplikacije.

10.49

Aljudje 25 min citajo brand revijo. To je ocitno mantra tega dneva.

content marketing pokrije 70% odraslih v UK vsak mese! Delije v offline in online, vec kot 50% ljudi pravi, da CM pozitivno vpliva na njegove nakupne odlocitve.

www.the-cma.com odmor. Kofe.

10.58

Seveda, ko imamo vprasanja bo ga postavil nekdo, ki ni slovenc. ker slovenci ne delatmo tega. Kako smo strukturirani v content marketingu? O: Ucinkovit nacin je, da imas glavne cilje zastavljene, potem pa cez cas, predvsem v digitalu, se prilagodis rezultatom. Drzis se strateske usmeritve, pri digitalnem contentu pa dobro uporabljal G Analytics in druge stevilke. Poisci druge blogerje in sodeluj z njimi. O2: Imej strukturirano strategijo in potem bodi nestrukturiran ko kontaktiras ljudi. Primer porabi 80% budgeta na revijah in so jih vlagali ter posiljali okoli. NE delaj tega, da vzames vsebino iz printa in jo vrzes na splet.

V2 pri nas imamo toliko vsebin, da jih komaj pregledam, vecin odelamo sami, vendar ne zelimo najeti zunanjega, ker ne zaupamo agencijam. Gre za podjetje, ki dela izpusne sisteme. O2 Agencije ti ne morejo narediti vsega, so pa odlicne, da ti naredijo strategi content marketinga. (govori o agencijah ki so del CMA). ko enkrat najames pravo agencijo, bos ostal za vedn oz agencijo. Ni tako pomembno, da sr spoznajo na tvojo strokovno podrocje, saj lahko tebe poklicejo in te vprasajo. Delali smo z ESA in izdelali content strategijo, ampak ker smo se zastopili, je stvsr delovala.

11.27

Rebecca Lieb iz Altimeter group nadaljuje. Rebalancing for content and the new marketing equation.

V ZDA se 77% ljudi ne aktivira na online advertising. Za prezivetje branda je pomemben prehod iz pusha na pull marketing.  Pull marketing ne prekine uporabnika ko dela nekaj drugega, ampak se mu pokaze takrat, ko je uporabnik pripravljen. Kako to naredimoje osnova te predstavitve.

Ja,potrebujemo nove ljudi, zato da nam to pocnejo, budgete je potrebno prestrukturirat tudi za content in distribucijo contenta. Zahtevw tudi nove outsorcane ljudi, v osnovi content marketing agencije, SM agencije ipd. content morate nekomu pokazati, tukaj mocno pomaga social networking. Potrebujemo nova orodja in strategije, CMSje. in potrebujemo integracijo z oglasevanjem. Vse kar bomo slisali bo podprto z raziskavami.

11.32

V ZDA vidi povprecni uporabnik cca 3000 brand impressionov na dan. Times square, kjer je nemogoce presteti stevilo oglasov, ki jih v idis, je danes povsod z uporabniki. In sedaj je potrebno konsistentno in zanimivo priti do uporabnika (ampak to ze vemo).

pri virih, kjer uporabniki dobivajo inforamcije vidimo 5 virov. Torej print, online, in social networke, online in offline.  Nad tem imamo TV, mobile in online kanale, zraven njih pa se nove kanale, ki komaj prihajajo kot so Google ocala.  Skupaj 75 razlicnih kanalov, preko katerih uporabniki dobivajo informacije, jih predelajo in sami sporocajo naprej. To pomnozi s 7 dodatnimi faktorji nakupnega funnela in si pri 525 razlicnih vrst vsebine in vrst kanalov, preko katerih je potrebno nagovoriti uporabnika.

11.47

Brandi pa signifikantno povecujejo spending le v owned in earned media, paid pa veliko veliko manj pada. Content je se vedno kralj, in kraljuje tako v paid, earned in owned media in prehaja iz enega v drugega. Ocitno je cas, da se brandi preusmerijo.

Prihajajoce tehnologije dovoljujejo brandom, da sami postajajo medijska podjetjaoleg tega pa zahtevajo, da je content svz in v real time-ju. Kar lahko predstavlja veliko oviro oziroma je lahko zelo zahtevno za brande.

Kot vedno, najprej pripravite strategijo.

Trije osnovni tipi content marketinga, 1. Zabava, 2. Informira in poucuje, 3. Daje orodja

Primeri zabavanja: Old spice guy, K-swiss. Old spice je uporabil humor, za doseganje mlajse publike. Oglase iz TVja so prenesli na online, kjer so dodali bqckground video posnetke, Old spice man je odgovarjal na vprasanje ipd. K-swiss je povecal online prodajo ya 250%. na spletu so povedali in poceli stvari, ki jih v oglasu ne mores. Igralec se je delal da je slab trener in zabaval vse skupaj.

11.55

content, ki izobrazuje: Amex, Mediative. AMEX je ustvari Opem Forum, ki je digitalna revija, namenjena lastnikom malih podjetij, sajo so zeleli, da uporabljajo njihove business kartice. Naredili so velikansko kolicino informacij, vabijo Recimo tudi Guya Kawasakija in nezacuda, vsi oglasi so AMEX. Mediative je manjse podjetje, ki pa ponuja veliko stevilo white paperjev.

3. Vrsta je t.i. Utility content? General electrics je izdelal aplikacije za inzinirje, kjer govorijo o delovanju zelezniskega sistema . app je GA transformers, v osnovi narejen za iphone, blackberry, android, potem pa so ugotovili, da veliko inzenirjev nosi rokavice, zato so naredili ipad verzijo, ker tako njihovi uporabbniki lazje .

Charmin je vodilno podjetje pri prodaji WC papirja, naredili so pa app, SitORSquat. aplikacija, ki v tvojji blizini pokaze najblizji javni wc. charmin je naredil samo okolje, uporabniki pa dodajo vsebino,, poleg tega pa tudi dajo dodane informacije o javnih straniscih, njihovi cistoci.

12.05

Kakkko delamo strategijo vsebin.

Najprej moramo vedeti katero sporocilo predstavlja brand.  Potem moramo vedeti, kako bo vsebina prehajala iz enega v drug kanal. Pripraviti moramo workflow, kako content prehaja iz paid v earned in owned in nazaj in se na tej poti ojaca. Ja, seveda moramo definirati kdo in kdaj se bo vkljuceval v content marketing in osebo/e, ki koordinirajo vse to.

Vsebina sicer zivi v marketing oddelku, vendar vecinoma ne prihaja iz marketinga. cenotna organizacija se mora zavedati pomembnosti vsebinskega marketinga in tisati aprej content.

Chief content officer poroca CEOju, mora imati pregled nad vsemi nivoji content marketinga in mora razmisljati kot zaloznik, in mora voditi razvoj vsebin, ki bodo prinasale vsebine. Uspeh se meri po tem, kako kupce vzdrzujemo, vsekakor pa mora na prvo stran postaviti kupca. Na www.facebook.com/optimizacija.strani lahk ovidite slliko slajda, ki govori o tem, kdo vse naj se sodeluje pri content marketingu.

12.11

Natancno preglejte, kaksne vsebine ze imate, kdo jih je naredil, kako ste jih dali ven ali pa ne ipd. seveda potrebujete tudi seznam kljucnih esed, ki jih zelite imeti v vsebini, takko da jeotrebno imeti tudi nekoga, ki se ukvarja z SEO. Pripravite koledar, kdaj boste objavljali kdaj. Zraven tudi, kdo mora kaj narediti, da bo vsebina v vsej obliki pripravljena (lektor, slike ipd)

Vzemite vsebine in jih predelajte za razlicne kanale. tako kot bo m jaz fotografije, ki jih zdaj objavljam ma facebooku, spremenil v galerijo. In vse te vsebine tukaj bi lahko spremenil v whitebook o content marketingu.

12.23

Indium corporation, ki dela neke kemikacije je nasla 73 kljucnih besed, ki so ze prinasale obisk na spletno stran. Ustvaril je tocno toliko blogov, ki so jih polnili 17 strokovnjakov in stvar je v cetrtletju povecala stevilo kontaktov s kupci za 600%.

Podjetje ELOQUA je naredilo corporate blog in izdelal vec navodil v pdf, ki so si jjih ljudje lahko prenesli, za vsako pa so dali svoje kontaktne informacije. Ta akcija je naposredno prinesla 2.5milj$ v prodaji, to so prodali ljudem, ki so si prenesli te e-booke.

Nestle je peljal vodilne ljudi iz Svice v Facebook, Twitter ipd, in jim pokazal kaksna je korporativna kultura podjetij v sillicone valley, potem je dobil veliko vecji budget za online marketing.

najboljql, extran najboljsi in oh in sploh so pri Red Bullu. Ne samo, da sluzijo vec, ker jim content prinasa vecje prodaje, ampak so sami postali medij, in sedaj te vsebine prodajajo. Red bull sam prodaja video posnetke in glasbo. Enako pocne cocacola. v Braziliji proizvajajo kavbojke za 300/400$. seveda primer blendtec-a, ki vsako leto vrze iphoneja v blender.

12.25

Content channel confidence. Ko so marketingarje vprasali, za katere kanale delajo sedaj vsebino in za katere bodo dedlali vsebino v prihodnosti. Sedaj je print in tv.  Za prihodnost sta najbolj digitalni video in mobilni marketing. Dol padajo blogi, whitepapers, email se tukaj v tej raziskavi prakticno sploh ne pokaze, ceprav vsi uporabljajo email.

Cas za kosilo, se vidimo cez enouro.

13.41

Zdaj smo izgubili prvi po kosilu, saj je vsaj meni nehal delat wifi. Hvala bogu za vec istvari pri meni, ki mi sedaj dajejo internet.

Simon Brown govori o tem, kako oblikoujemo in predstavio vsebine. to kar smo izgubili je, ko je povedal da je spletna vsebina prinesla revolucijo v marketingu, da pa dizajn ostaja enak, in se mora drzati enakih pravil, kot se jih je ze twkrat ko je dizajniral za papir.

Sedaj gledamo zanivie faile in dobre prakse. Qr koda, ki jo dobimo v emailu je seveda popolnoma neuporabna, saj bom email skoraj zagotovo odprl na telefonu. Kako jo potm poslikam.

Drugo, kako napisem tweet, dobra praksa je im looking at page title, url, username.

13.51

Sedaj pa primeri dobrih dizajnou/UX, ki so jih naredili v agenciji, iz katere Simon prihaja.

Najprej Humana/Readers digest sodelovannje. Dobili so dizajn, s katerim narocnik ni bil zadovoljen. Na zalost sedaj ne bo fotografij, ker je telefon zaposlen drugace. Dizajn, ki ga vidimo je sicer lep, vendar ni narejen za starejso publiko. Poudarek je predvsem na MADE SIMPLE in na drugem primeru lahko vidimo, kakok sp stvri predelane takko, da v posameznih korakih postane tvoje zdravo prehranjevanje res made simple.

Nekoilko tezko je sedaj blogat, saj gledamo dobre dizajne, ki so bili narejeni za religiozno revijo, sedaj pa za revijo Cilichili, revijo za Vodafone.

Je pa smesno, ko pade joke o Forusquare-ju in se samo del publike nasmeji :)

14.00

Pomembno je, pravi Simon, da jim dajo clienti proste roke, pri izvajanju stvari. Do tega pa se seveda ne pride kar tako, ampak je osnovna ideja, da klientu ne pokazejo kar idej dizajna, aak da klienta vkljucijo v vsse faze procesa nastajanja in da mu na zacetku primerno predstavijo tudi idejo, ki stojji za celotno idejo dizajna.

Daily mirror spletno stran so tudi delali. Csasnik je imel veliko tezavo, saj je imel velikanski bounce rate.  V tisku ljudje radi berejo avtorje, zato je to potrebno prenesti tudi na splet, nekatere stvari pa so taksne, da jih ne mores spremenit. Vsi linki so se vedno modri, tako da je veliko strani modre. Zanimivo je to, da so jim naredili 7 razlicnih variant postavitve fornt pageja, tako da lahko casopis, glede na vrsto novic, ki jih zelijo predstaviti, spremenijo izgled prve strani. Precej pametno.

Queen elizabeth olympic park spletna stran. Spletna stran je namenjena temu, da bo park zaprt dve leti in pol.  Odlocili so se za responsive design, takpo da je stran razlicna na posameznih napravah, tako po obliki, kot, se pomembnejse, tudi po vsebini. ljudje ki so na mobilnikih ponavadi zelijo videti drugo vsebino, kot ljudje, ki so doma za laptopom. Osnovno so stvari narejene v html5, flash je fallback tehnologija.

14.24

Michael Hoeflich, Content&Commerce iz Forum corporate Publishing

70% trga je tisk, 15000 tiskanih publikacij v Nemci, Avstriji in Svici. Trg corporate publikacij je zrastel za 6,5, vecina na racun online publikacij. Ostalo kar sedaj poslusamo je epp za ta forum. In predstavitev trga.

2/3 podjetij uporablja corporate publishing za podporo prodaji. Podjetja za najboljsi nacin povezovanja revije s spletno trgovino vidijo kupone in linke v reviji, ki imajo incentive, da greogledat na spletno stran. Qr kode so na zadnjem mestu!

Rezultati razsikave se nadaljujejo in sedaj bomo pogledali prakticne rezultate. Vsebina prepricuje, zabava in prodaja. “v prihodnosti bo komunikacija v popolnosti potekala le o zivljenjskem stilu in zivljenju potrosnika”. Spet smo pri tem, kaj je paid, owned in earned media. Earned media naj bi v prihodnosti predstavljal 30%. Owned media sedaj c UK ze porabi 12% budgeta.

14.32

Primeri kako otto.de ustvari fashion blog, in s tem vodi ljudi na spletno trgovino. Ko je Oktoberfest, predelujejo Dirndle in kako izgledajo, seveda pa vsak clanek vodi link na spletno trgovino. Nivea je drugi primer, fotografije na blogu. Saturn naredi klasicno lifestyle revijo, print in online, vse skupaj pa seveda prodaja izdelke zabavne elektronike.

14.37

Bile so se za bozic 2011 povecali ua 323%.

skoraj polovica pulacije kupuje na speltu. Vsi podatki za emcijo. 74% ljudi je na vsaj enem social networku, 66% jih je aktivnih na vsaj enem. Promer Tesco Korea, ki je odlicen shopping online v real life. Easycosmetics, ko cakas na ostwji, lahko poskeniras qr kode in preko njih kups darila, stvar je bila izjemno uspesna.”kupec postane najpomembnejsi media kanal”

14.40

Nagrade za posebne dosezke pri razvoju vsebinskega marketinga 2012 so danes podeljene prvic. GZS je seveda zraven. V Slo je preko 500 corporate tiskanih revij, sedaj zelimo pokazati tiste, ki so vredne ogleda.

14.46

Tiskana revija Maxi, Mercator d.d. Nagradov za posebne dosezke. Ob 40letnici Maximarketa so pripravili revijo Maxi, ki ne oglasuje, ampak podaja informacije.

akrapovic d.d. Za celovit pristop k vsebinskemu marketingu. Revija v tisku in onlineju izhaja v nej, anj in kit, ter ital in fra.

14.51

Telemach d.o.o. Za digitalno in ipad revijo Telemag.

Adria Airways d.d. Za tiskano revijo In-fligh magazine, revija ki izhaja cca 40 let.

Zeleni zabojcek, Carna d.o.o. Za izviren vsebinski pristop.

DM drogerie markt d.o.o. Za kontinuirano in celovito vsebinsko komuniciranje z izbrano ciljno skupino. DM baby bonus za nasecnice in mlade mamice z otroci do 3 let.

15.30

G. De Bono?

humor je izredno podcenjen. V sali izstopimo iz klasicne poti in potem na koncu je logicno. Humor je najbolj signifikantna lastnost mozganov. Nasi mogzani delujejo na sistemu sklepov.

Pred lateralnim misljenjem, ki je kreativno misljenje nas lahko razlicne stvari ustavijo.

Prva je da nas ustavi odprtost. Torej, je ena stvar tako logicna in tako enostavna, da sploh ne razmisljamo o alternativah in vedno pocnemo eno inisto stvsr. Veliko je idej, ki jih uporabljamo, delujejo, nikoli pa ne razmislimo o tem, da obstajajo druge resitve, ki bi delovale bolje.

15.33

Ko iscemo druge resitve, moramo preuciti kaj je koncept za trenutno resitvijo in ta koncept poskusimo dostaviti na drugi nacin.  torej namesto da postavimo masine in racunamo za parkiranje, recemo ljudemda sicer lahko parkirajo, ampak morajo imeti prizgane luci. Ista fora, ljudje ne bodo parkirali cel dan, pa se ni treba imeti redarjev.

15.40

Tretjij nacin so provokaciej, kljub temu da logicno delujejo proti klasicni teoriji logicnega razmisljanja. Preskocimo kak logicni korak, pa vendar pridemo do restive. normalno razsojamo ali je ideja pravilna ali ne. Pri provokaciji se vprasamo, kako se umaknemo stran od nasega stalisca, gremo naprej in potem razvijemo idejo.

Ideja nakljucne besede pomeni, da vzamemo nakljucno besedo, in ko od nje prihajamo do nase osnovne ideje, bomo nasli ideje, ki jjih drugace nikoli ne bi nasli.  To bomo poskusili tudi sedaj.

15.47

Ze tisocletja, ko se pogovarjamo o stvareh, uporabljamo argument A in argument B. Alternativa temu je paralelno misljenje.  To pomeni, da se ne dajemo o a ali b, ampak spremenimo pozicijo, na kateri opazovalci stojijo in tako razmisljajo. Iz tega tudi izhaja sistem 6 klobukov.

Beli klobuk je informacije. Rdeci klobuk so custva in obcutki. Crni klobuk je kriticen. Rumen klobuk je pozitiven. Zelen klobuk je kreativen. Modri klobuk je moderator, ki vodi in povzame informacije. Gre za sistem ki je zelo siroko uporabljan. V vsaj treh zveznih drzavah v ZDA lahko sodnik doloci da se odlocitev o krivdi sprejme na ta nacin.

15.50

v vsakem trenutku vsi uporabljajo isti klobuk.

seveda je splosno znano, da de Bonorodaja sistem za brainstorming in tole njegovor predavanje je V osnovi kratkaredstavitev njegovega sistema in nacina razmisljanja. Da ne recem reklama.  Ampak vsaj zelo prijetna reklama :)

Povzetek:

POMP Forum 2012 je konferenca t.i. Content marketinga oz. Lepo po slovensko konferenca s podrocja vsebinskega marketinga. Danes (cetrtek, 20. September 2012) v zivo porocam iz nje, v tem prispevku se bodo samodejno dodajali zapisi, tako da od 9.30 naprej samo odprite to stran in prebrali boste lahko vse, kar se bo dogajslo na konferenci.

Sledila si bodo predavanja:
Dvomi in vprasanja glede ucinkovitosti vsebinskega marketinga – Primoz Inkret in Igor Savic, PM, poslovni mediji
Zakaj je vsebina pomembna, – Ali Zerdin, Delo
Vsebinski marketing v razcvetu – zakaj? – Patrick Fuller in Julia Hutchison – Content marketing association
5 stopenj razvoja in ucinkovitosti vsebinskega marketinga – Rebecca Lieb, Altimeter group
dizajn kot kljucni element vsebinskega marketinga – Simon Brown, &&& creative
Vsebina in trzna uspesnost podjetij – Michael Hoefloch, Forum Corporate Publishing
in na koncu podelitev nagrad za posebne dosezke na podrocju razvoja vsebinskega marketinga.

Zanimivo ane?

Rate this post

Comments (6)

  1. Zanimivo čtivo, Peter, sem pa spet in znova presenečen, da ljudje v svoji stroki uporabljajo toliko tujk. Verjamem, da si na splet prelival besede predavateljev in ni ves ta content zrasel na tvojem zelniku 🙂

  2. Predavanja so bila v večini v angleščini, tako da so prevodi in povzetki praktično moje delo in mislim, da v tej “stroki” niso tujke ravno problem, ali? Prisiljene slovenjene besede mi enostavno niso všeč.

  3. Tujke dejansko so problem, in to točno v tej stroki. Za veliko uporabljenih tujk imamo že uveljavljene termine, ki niso prisiljeni, le manj fensi se slišijo, če se tako izrazim.

  4. Meni se zdi, da nosijo manj pomena. Kaj slabega pa naredijo tujke?

  5. Raje uporabljam “tujke”, kot pa da je stanje, kot je, ko se niti slovenisti ne morejo zediniti glede izrazov, še manj pa strokovnjaki za marketing in je potem ena velika zmešnjava in nedoslednost pri uporabi izrazov v slovenščini. In že to, da temu rečemo tujke, veliko pove o nas. Nemci se na primer nič ne sekirajo in pač povejo po angleško. Pa nemščina, tudi slovenščina, niso izumrli, naroda pa še manj. Nehajmo se ves čas v vsem omejevat!

  6. Že že, eno je purizem, drugo je šlamparija. Jezik zato res ne bo izumrl. Res da je pri nekaterih terminih stroka razdeljena in izraz se ne uveljavi takoj (mislim, da je IT tudi bogata z izrazi, vedno kaj novega, ampak smo tu v slovenščini zelo dobro podkovani, ker je za to interes in se dela), ampak ali moraš res reči content, če pa imamo vsebino? Signifikantno? Pa mail, planirati, lojalnost, kriterij, corporate revije, resurs, web portal … Za vse to obstajajo slovenski izrazi in po mojih izkušnjah ravno ljudje iz marketinga uporabljajo kup nepotrebnih tujk. Tu ne gre za omejevanje, gre samo za to, da znaš uporabljati slovenščino.

Comments are closed.