Optimizacija bloga

Osebni blogi so … Težko rečem, postali zelo zanimivi in porabljani, saj je v osnovi velik bum blogov že mimo, že kar nekaj časa. Osebni blogi danes so v večini mešanica nišnih blogov in osebnih blogov. Razlog je zelo enostaven. Še vedno radi beremo zgodbe. In nišni blogi so veliko bolj zanimivi, če je za njimi zgodba, če posredno, ko beremo o tematiki, beremo o osebi, ki  sedi za računalnikom in počne stvari, ki nas zanimajo. Ker je vse personalizirano, morajo biti personalizirani tudi nišni blogi.

Je pa s temi blogi precejšnja težava. Predvsem takrat, ko je blog bolj personaliziran ko nišni, ga je izredno težko optimizirati. Ideja za ta post prihaja pravzaprav iz pisanja mojega osebnega bloga, ki je precej bolj osebni, kot nišni, čeprav se v večini dotika (sicer zelo široko) tematike teka. Pravzaprav je vsaka objava na blogu nekako povezana s tekom, vendar v osnovi zelo slabo on-site optimizirana in tukaj je težava. Če želimo da blog ostane še vedno osebni, potem verjetno ne bomo pisali prispevkov, ki bodo močno on-site optimizirani za posamezno tematiko (ključno besedo), saj bomo potem izgubili osebno noto. Pa poglejmo primere. Tole je recimo moj prispevek, ki bi lahko, v večjem delu bil prispevek o knjigi Tek – moja norost. Vendar, ker ta prispevek sledi ideji vseh prispevkov, ki sledijo ideji “pišem o tem, kar se mi dogaja med in po ter pred teki), je tematika knjige sicer pomembnejša tematika prispevka, vsekakor pa ta prispevek na bo rangiral za to knjigo.

V osnovi je tudi off-site optimizacija takšnih prispevkov precej problematična. Določiti eno besedo, za katero mislim da je ta prispevek pomemben in potem na to besedo delat povratne povezave (če poenostavim) je skorajda nemogoče.

Ok, pa podajmo rešitve, ne težav. Možnosti sta dve. Prva je optimizacija posameznih kategorij in tagov. Tako on-site kot off-site lahko optimiziramo posamezne kategorije, ki znajo dobro rangirati, ker bo v njih kar nekaj prispevkov, na drugi strani pa bo on-site optimizacija lahko izvedena precej kvalitetno. Če ne bi bil FUL QL, ko sem delal svoj blog, potem bi lahko imel kategorijo tek, ki bi jo optimiziral, imam pa recimo kategorijo paleo, za katero lahko sedaj predpostavljam, da zna dobiti kr nekaj obiska, glede na to, da spet poteka paleonovember. In bi se optimizacija za to ključno besedo kar splačala. Res pa je, da lahko pričakujemo, da bo Google v prihodnosti veliko bolj sposoben prikazovati takšne prispevke, ker bo veliko bolj razumel user intent in ker bo še bolj personaliziral iskalne rezultate. In bodo ljudje, ki sicer obiskujejo vaš blog zaradi vaših osebnih prispevkov, raje brali tudi manj optimizirane strani, kjer pišete vi, zato ker na splošno radi berejo vas.

Je pa še ena druga možnost. Enostavno lahko, poleg tega, da pišemo osebne prispevke, napišemo prispevke katerih namen je pripraviti pristajalno stran za posamezno ključno besedo in potem optimizirati za to ključno besedo. V tem je precej dober Had, ki vsake toliko časa pripravi takšne prispevke. Res je, da takšni prispevki ne prinesejo zelo velike dodane vrednosti, ampak če imaš na strani Google Adsense, se pa verjetno kar izplača pripravljati take prispevke. Recimo eden takšnih, ki mi je ostal v spominu pri Hadu je tale. In če pogledamo rezultate, Had sicer ne rangira ravno dobro za te ključne besede, zagotovo pa mu njegova splošna avtoriteta sajta prinaša precej prometa na to podstran. In tudi Adsense se odlično obnese na tej strani, trenutno, ko jaz gledam to stran vidim oglase (dva) za Goji jagode in enega za hujšanje. Torej točno to, kar uporabniki, ki berejo ta post, želijo.

Torej, kaj je nasvet? Na res pomembne tematike, ki so še vedno povezani z vašim blogom, pripravite osebne prispevke, ki jih lahko optimizirate. Za vse ostalo se uporabijo kategorije in tagi. In kategorije in tagi so izredno pomembni za optimizacijo, res ne pozabite na njih. Težko to preveč poudarim. Ali se splača pisati Superhrana – Goji jagode, Acai jagode, Chia semena, Spirulina, Maca prispevke, kot jih piše Had (tukaj ga izpostavljam zato, ker ga pač imam v glavi, ne zato, ker bi želel reči, da on na veliko počne te stvari)? Ne vem. Vsekakor bodo vaši bralci brez težav preživeli tudi kakšen takšen bolj “promocijski” prispevek. Sej ga je tudi ta blog imel, pa nihče ni zaradi tega znorel (čeprav sem seveda dobil kak komentar “A tole je pa bolj za Google” 🙂 ) Recimo tale je bil takšen. Res pa tudi je, da velik del vas, ki to berete, precej bolj razume SEO kot večina drugih in vam je to zaradi tega bolj jasno. Torej ja, ne pa v velikem obsegu.

Rate this post