Optimizacija spletnih strani se ves čas izpopolnjuje. Tudi algoritmi spletnih iskalnikov so vedno bolj kompleksni. Posledica tega je, da rangiranje za določeno ključno besedo ni več tako preprosto kot je bilo včasih, predvsem ustvarjanje pristajalne strani in pridobivanje povratnih povezav. Da bi vse skupaj bolje razumeli, si poglejmo, zakaj je pomembno razumevanje kompleksnosti in na katere ključne besede se je potrebno osredotočiti.

S katerimi ključnimi besedami imamo sploh možnosti za uspeh t.j. priti na 1. stran iskalnika Google?

Med sestavljanjem SEO poročila rabimo najprej razmislek, s katerimi ključnimi besedami se želimo pojaviti na 1. strani Googla. To bi moralo biti zelo enostavno, kajne? 🙂

Toda SEO svet je vse bolj zapleten. Ne moremo si več preprosto izbrati ključno besedo, dati nekaj vsebine na spletno stran, pridobiti nekaj povratnih povezav in z vsem tem spremeniti pozicijo v Googlu. Da bi lažje razumeli, kako Google dojema uporabnikov namen, vam svetujem, da si natančno ogledate rezultate iskanja na Googlu (Search Engine Results Pages) za izbrano ključno besedo. Rezultati nam bodo razkrili, s kom tekmujemo in tako bomo tudi lažje razumeli, kakšne so naše možnosti za dobro pozicioniranje na Googlu. S tem se bomo lahko osredotočili na ključne besede, pri katerih imamo najboljše možnosti za uspeh.

Za lažje razumevanje, pokažimo to še s primeri

Za primer vzemimo ključno besedo »glassware«. Ko v Googla vpišemo to ključno besedo, bodo popolnoma vsi rezultati iskanja povezave do spletnih trgovin (poleg lokalnih prikazov). Če imamo na spletni strani dovolj vsebine, urejene »on-site« elemente (naslov, meta opis itd.) in pravilno načrtujemo promocijo, imamo zelo dobre možnosti za čim višjo uvrstitev.

Glassware

Urejeni »on-site« elementi, dovolj vsebine in dobra promocija pa v nekaterih primerih niso dovolj. Takšna je na primer ključna beseda »muffini«. Če želimo preko spleta prodajati muffine, bomo s to ključno besedo naleteli na težave. Google bo namreč najprej pokazal povezave do receptov. Ta ključna beseda je smiselna v primeru, če bi preko spletne strani ponujali recepte. Ker pa nas zanima prodaja muffinov, bi bila primernejša drugačna besedna zveza, na primer “spletna prodaja muffinov”.

Muffins

Poglejmo si še en primer: Preko spleta želimo prodajati mize in se želimo pod ključno besedo »tables« uvrstiti čim višje v Googlu. Rezultati iskanja pod to ključno besedo bodo različni: slike, lokalni prikazi, HTML tabele, razlaga besede v slovaru, wikipedia in nekaj povezav na spletne trgovine (naša konkurenca). Ker je Google ključno besedo povezal s spletno prodajo, imamo nekaj možnosti, da s to ključno besedo pridemo na prvo stran.

Tables

Če pogledamo bolj natančno…

Recimo, da želimo imeti čim višjo pozicijo pod ključno besedo »table« in prodajamo različne vrste izdelkov, ki so podobni mizi. Poglejmo si najprej primer konkurenčnih spletnih strani z vidika SERP:
  • Ikea (pozicija št. 1) – specializirani prodajalec, ki prodaja pohištvo
  • Wayfair (pozicija št. 3) – specializirani prodajalec, ki prodaja pohištvo
  • Target (pozicija št. 5) – Splošni prodajalec
  • Ashley Furniture Home Store (pozicija št. 8) – specializirani trgovec na drobno, ki prodaja pohištvo, razsvetljavo in kuhinjsko opremo

Videti je, da ključna beseda »table« niti ni tako dobra, da bi se lahko nanjo osredotočili. Target je sicer edini splošni prodajalec, ki je pod to iskano besedo. Druge štiri spletne trgovine imajo prodajo pohištva kot osrednjo dejavnost.

Zakaj bi bilo to pomembno? Kot specializirani trgovci, so vaši neposredni konkurenti za to iskano besedo le osredotočeni na omejeno področje. Vsi spletni signali kažejo, da so dobri za uporabnike in so povezani s pohištvom. S praktičnega vidika uporabnika ponujajo veliko več možnosti, ki so povezani z mizami in s sorodnimi izdelki, saj je to vse kar počnejo. To je dovolj jasen znak, kakšne vrste spletnih strani Google šteje za pomembne pod to ključno besedo.

Določanje namena uporabnika

Opisane primere smo uporabili z namenom, da pokažemo katere vrste spletnih strani Google povezuje s tem, kar uporabniki iščejo. Rezultati iskanja se lahko razlikujejo in ponujajo zadetke za različne iskalne poizvedbe. V primeru ključne besede »muffini« in prodaji muffinov preko spleta, Google naše spletne trgovine ne povezuje s tem, kar uporabnik išče. V tem primeru naša spletna stran spodleti že na osnovnem testu ustreznosti.

Druge ključne besede se obnašajo zelo različno in zato je treba gledati bolj podrobno. Pod ključno besedo »table« je Google pokazal štiri prodajalce na drobno, ampak kot splošni prodajalec bi moral biti samo eden v prvih 10 zadetkih.

To je povezano z namenom uporabnika. Uporabniki, ki iščejo pod ključno besedo »tables« pričakujejo širok izbor miz, pa tudi kaj drugega od pohištva in artiklov za dom. Pri spletni trgovini Target lahko kupimo več kot samo mize, na primer: oblačila, belo tehniko, filme, glasbo in knjige.

Vendar pa ti vidiki trgovine Target ne zagotavljajo velike podpore za uporabnike, ki kupujejo mize. Več ali manj to storijo tesno povezani izdelki in širok izbor miz, ki jih lahko kupimo. Iz tega vidika pa se ravno zato specializirani trgovci tako dobro uvrščajo pod iskano besedo. Poleg tega Google ve, da se veliko uporabnikov želi naučiti o HTML tabelah ali pa jih zanima pomen besede.

V našem primeru se je prodajalec Target uspel prebiti med prvih zadetkov v Googlu. Razlog je v tem, da je edini splošni trgovec na drobno. Če ste splošni trgovec na drobno, prodajate mize in želite biti pod ključno besedo »table« na prvi strani Googla, je morda edina možnost, da prehitite prodajalca Target in ga izrinete na 5. mesto. To pomeni, da je na tej strani prostora samo za eno mesto.

Ta razprava je bila predvsem o razumevanju iskanja zadetkov določenega uporabnika. Področje optimizacije spletnih strani je zapleteno in ne moremo posamezni ključni besedi besedi kar dodati nekaj povezav in upati na dobro pozicijo. Povezave so sicer še vedno pomembne, vendar je potreben podrobnejši pregled, da uspemo v današnjem iskalnem okolju. Na boljšo poziciji v iskalniku vpliva ravno izbira ključne besede. S takšnim razmišljanjem lahko prihranimo čas in napor za iskanje ključnih besed, pri katerih nimamo veliko možnosti za dobro uvrstitev. Namesto tega se raje osredotočimo na mesta, kjer je možnost za boljši rezultat večja.