Je vaša poslovna dejavnost izrazito lokalno povezana in ste vezani na točno lokacijo in nekaj ulic levo in desno in je vaša spletna stran bolj ali manj namenjena lokalnim zadetkom? Potem je danes skrajni čas, da preberete spodnji članek o Google my business, ki bo rešil vaše večne težave, ki jih imate le v glavi, torej da je ljudi čisto premalo, da bi vam uspelo posel resnično razširiti. Splet je namreč tako dobro orodje, če znate upravljati z njim, da tudi tako majhen trg lahko prinese razcvet v poslu, le poslužujte se vseh orodij, ki so vam na voljo.

Google My Business

Vse več uporabnikov uporablja in se obrača na družbena omrežja po različna mnenja in informacije o vaših dejavnostih in storitvah, in tudi Google My Business postaja eno od njih. Zato tudi Google posveča temu vse več pozornosti. V zadnjem času je bilo namreč implementiranih veliko novih dodatnih možnosti, ki jih prej ni bilo na voljo.

Tukaj jih je le nekaj:

 • Google Q&A
 • Direktna sporočila podjetjem
 • Dodajanje video posnetkov
 • Ustvarjanje pristajalne strani (landing page)
 • Opcija Follow, kjer bodo imele stranke možnost sledenja objavam (zaenkrat še ni v Sloveniji)

Ravno mnenja, Google Q&A, nalaganje slik in videoposnetkov naj bi imeli velik vpliv pri poziciji med lokalnimi zadetki. Ker večina podjetij tem možnostim ne namenja velike pozornosti, je ravno to lahko vaša prednost pred konkurenco, zato z delom začnite takoj.

Zakaj bo iz Google locals vse manj prometa na vašo spletno stran

Google je dodal med Google locals zadetke veliko dodatnih možnosti in informacij z namenom, da ni več treba obiskati spletne strani. Vse potrebne informacije so sedaj na enem mestu. Zato se v prihodnosti ne bo priporočljivo zanašati samo na izjemno spletno stran, ampak bo treba pozornost posvetiti tudi Google locals, kjer so ravno mnenja najbolj pomemben dejavnik.

Pri iskanju so lokalni zadetki po navadi samo vmesna postaja do vaše spletne strani. Sčasoma pa se bo spremenilo tudi to, saj skoraj vse potrebne informacije, ki jih nekdo potrebuje o vas, prejme že na Local finder, ki se odpre v localsih. Če nimate vseh potrebnih informacij in veliko število mnenj, ne računajte na klike uporabnikov, saj si bodo raje ogledali drugo podjetje, ki ima vse to. Si res lahko privoščite, da grejo potencialni kupci zaradi tega h konkurenci? Če ne želite izgubiti potencialnih kupcev, izpolnite vse podatke pravilno in pridobite čim več mnenj.

Google profil

Kaj je treba storiti najprej?

 • Prepričajte se, da so vsi podatki popolni in pravilno izpolnjeni
 • Redno nalagajte slike in video posnetke
 • Vsaj enkrat tedensko dodajte objavo na Google my business. Če dodate objavo na Facebook, Instagram … , zakaj ne bi še na Google posts?
 • Uporabljajte Google Q&A, zastavite vprašanja in podajte odgovore, ki so najbolj primerni za vaše stranke in vas o njih tudi večkrat vprašajo

Drugi pomembni dejavniki

 • Poizkusite dobiti čim več mnenj (v nadaljevanju vam točno povem kako, zato berite dalje)
 • Uporabnike prosite, da zapišejo mnenje o opravljeni storitvi oz. izdelku
 • Odzovite se na vsako podano mnenje, saj Google takoj zazna vaš odgovor in ga pošlje uporabnikom

Mnenja pomagajo pri poziciji

Samo mnenja naj bi leta 2017 vplivala za nekaj čez 20 % pri poziciji lokalnih zadetkov, zato bodo imela podjetja z obširnejšim opisom in komentarji več obiska in tudi uporabniki jih bodo posledično prej opazili. Predvsem poskrbite, da bo vaš opis izstopal od konkurence! Ne pozabite na to, da so glavni dejavnik ravno mnenja in če imate urejeno izstopajoč opis in mnenja, kaj menite, kam se bodo potrošniki najprej obrnili? Šalo na stran.

Seveda pa ta priložnost ne bo večna. Ne vemo točno, kaj se bo zgodilo čez 2, 3 ali 5 let, ko bodo že vsi imeli več 100 mnenj in mnenja ne bodo več toliko izstopala. Zato je danes čas, da poskrbite za Google My business in izkoristite priložnost, ki vam je dana z omejenim rokom trajanja.

Kako pridobiti več mnenj?

Zlato pravilo – prosite vsakega uporabnika

Če boste zaprosili vsakega uporabnika za mnenje, ste naredili že 80 % potrebnega. Veliko podjetij se za pridobivanje mnenj raje ne odloči zato, ker se bojijo negativnih komentarjev, vendar pa se bodo zadovoljni uporabniki in stranke opogumili, da vas podprejo in podajo svoje pozitivno mnenje. Za vsako mnenje se je treba zahvaliti (to ne pozabite!), zlasti v primeru, če gre za negativno – takrat moramo biti še toliko bolj uvidevni in odzivni.

Drugo pravilo

Velika verjetnost je, da uporabniki in stranke ne dajo mnenja, ko jih prosite prvič, zato je pomembno, da jih ponovno obvestite in prosite za njihovo mnenje teden dni kasneje. Velika verjetnost je, da se bo še kdo naknadno odločil in vam pustil komentar.

Izdelajte direktno povezavo za Google mnenja

Ko nekoga prosite za mnenje, je priporočljivo, da mu olajšate postopek na način, da mu pošljete v sporočilu direktni link za oddajo komentarja. Uporabite lahko tudi kot QR kodo, ki jo imate lahko na vizitki ali pa jo priložite k promocijskemu materialu.

Kateri načini niso primerni, ko stranke prosimo za mnenje?

 • Pomembno je, da strank ne spodbujamo za mnenje v zameno za razne ugodnosti in popuste.
 • Nikoli ne podajamo mnenj za lastno podjetje, saj ni etično
 • Ne prosimo vseh strank na enkrat, saj če jih da veliko mnenje takoj, ne zgleda najbolj naravno. Mnenja je priporočljivo pridobivati postopno.
 • Pazimo tudi, da ne prihajajo vsi komentarji iz istega IP-ja in še enkrat, pomembno je vsako mnenje in se samo od zadovoljnih uporabnikov, ki pustijo pozitivno mnenje.

Glavni koraki za povečanje mnenj

Veliko podjetji pridobiva veliko mnenj ravno zato, ker se poslužujejo tega postopka:

 • Osebni pristop: Ali bi bili pripravljeni pustiti mnenje?
 • Dajte jim vizitko, kjer je QR koda s povezavo do mnenj
 • Pošljite zahvalno sporočilo za sodelovanje s povezavo do mnenj
 • Teden dni kasneje jih ponovno opomnite, če so pripravljeni dati svoje mnenje, saj vam to veliko pomeni

S tem postopkom se bodo mnenja na vašem Google my business zagotovo povečala!

Kako optimiziramo GOOGLE MY BUSINESS?

 1. Podatki od podjetja (ime, naslov, telefonska številka) se morajo ujemat in sinhronizirat s spletno stranjo in se ne smejo razlikovati
 2. Slike – poimenovati jih z imenom in geo-lokacijo, kar se uredi na spletni strani (obvezno JPG), ki jih tudi redno dodajamo
 3. Dejavnosti – dodajte več dejavnosti, 3 do največ 5 dejavnosti (npr. prevajanje, sodni prevod, prevajalna agencija)
 4. Tedensko dodajte različne objave, uporaba KW (ključnih besed)
 5. Mnenja – obvezno predlagajte strankam, da ocenijo zadovoljstvo s storitvijo ali izdelkom (vsako mnenje šteje, tudi negativno)
 6. Uporabite KW (ključne besede) pri pisanju mnenj
 7. Google zemljevid in podatke podjetja je priporočljivo imeti v nogi na spletni strani
 8. Preverite in analizirajte še konkurenco
 9. Dodatna opcija – Podatke vnesite še za Apple Maps

Glede na to, da nam Google my business ponuja ogromno možnosti za vzpostavitev kontakta s potencialnimi kupci, je to orodje, ki ga je vsekakor smiselno uporabi, še posebej zato, ker je njegova uporaba zares enostavna, učinek pa velik. V Sloveniji še ni prav veliko podjetij, ki bi Google my business zares optimizirala in se zares potrudila z njim, zato je ravno zdaj idealen čas, da vi začnete z njim in prehitite vso konkurenco ter si pridobite prednost pred njo. Verjemite, prej ali slej vam bo konkurenca sledila, ampak če boste dosledni z upravljanjem tega orodja, vas konkurenca ne bo nikoli ujela, na dolgi rok pa boste naredili veliko na brandingu, ki je danes najbolj pomemben. Saj poznate tisto, da dober glas šteje v deveto vas, kajne?