V svetu internetnega marketinga je le peščica “pomembnih” virov prometa, za večino uporabnikov sta z naskokom najpomembnejša Google in Facebook. Ravno ta dva pa s konstantnimi spremembami skrbita, da nam nikoli ni dolgčas in ko že mislimo, da smo vse na spletni strani optimalno uredili, se eden od njiju domisli neke nadgradnje in spet nas čaka kup dela. Seveda se to običajno zgodi ravno v času glavne sezone, ko smo večinoma po dopustih in tudi letošnje poletje ni bilo izjema.
A letos je bilo drugače. Da bo Google index prej ali slej za razvrščanje strani uporabil mobilno stran, je bilo jasno že dolgo. Tudi pri nas smo na to že nekaj časa opozarjali in večino spletnih strani pod našim okriljem tudi uredili, tako da z novimi pravili ni prišlo do nobene panike, ko so julija v Google Search Console začela masovno leteti naslednja sporočila:

Naše delo je, da izboljšave Googlovega algoritma predvidimo vnaprej in se nanje pripravimo. Skozi vsebino na tej strani pa želimo deliti naše izkušnje in pomagati ostalim webmojstrom.
Tudi ti nam pri tem lahko pomagaš. Kako? Tako, da svoja opažanja zapišeš v komentar na dnu 🙂

Če zgornjega obvestila še niste dobili v Google Search Console, naj vas nič ne skrbi. To pomeni le, da Google še vedno za razvrščanje uporablja vsebino vaše “desktop” strani in imate še nekaj časa, da res dobro preverite in uredite mobilno spletno stran.

Pri tem bodite najbolj pozorni na naslednje:

  • Ne skrivajte vsebine na mobilnih napravah – vsebina je kralj in ravno zato je pomembno, da tudi obiskovalcem iz mobilnih naprav prikažete vse informacije, ki jih prikažete obiskovalcem iz namiznih računalnikov in prenosnikov. Google bo namreč za rangiranje upošteval vsebino, ki jo prikažete obiskovalcem iz mobilnih naprav, ki že predstavljajo večino obiskovalcev spletnih strani, oz. jo bo upošteval, če ste v Search Console že dobili obvestilo.
  • Dobro pretestirajte delovanje mobilne spletne strani – na eni izmed najbolj prepoznavnih spletnih strani v Sloveniji sem želel opraviti nakup 16 izdelkov. Ker nisem bil pri računalniku, zato sem opravil nakup preko telefona. Zaradi napake na mobilni spletni strani sem moral opraviti nakup 16×, saj se je stran podrla, ko sem v košarico dodal več kot 1 izdelek. Ne dovolite, da takšne stvari odženejo vaše kupce! Stran, kjer sem kupoval jaz, je imela srečo, da sem res nujno potreboval te izdelke in sem bil pripravljen v nakup investirati več kot pol ure.
  • Izboljšajte uporabniško izkušnjo – uporabniška izkušnja in prilagojenost spletne strani mobilnim napravam je faktor za rangiranje vaše spletne strani med mobilnimi rezultati. Čeprav nima vpliva na “mobile-first” index in bo vaša stran enako visoko med zadetki na namiznem ali prenosnem računalniku, je čas, da jo prilagodite večini obiskovalcev. Ne pozabite, da so tudi pop-upi na mobilnih napravah precej bolj moteči.
  • Mobile friendly! = mobile index – Če ima vaša stran odlično uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah, vam bo to pomagalo priti višje med zadetki na mobilnih napravah. Če ste dobili obvestilo, da je omogočen “Mobile first indeksing” na vaši strani, to pomeni, da bo za uvrščanje vaše strani na Googlu sedaj upoštevana vsebina, ki jo imate na mobilni strani.
  • Page speed je končno postal faktor pri rangiranju – sicer nima veze z mobile first updatom, vendar je faktor, ki ga bodo pri Googlu končno upoštevali. Po vseh testih za enkrat prizadene le najbolj kritične, najbolj počasne strani, a tudi za ta faktor pričakujemo, da se bo v prihodnje še zaostroval.

Dominatus priporoča: tudi če Google na vaši strani ne predstavlja pomembnega vira prihodkov, prilagodite uporabniško izkušnjo mobilnim napravam – preko njih namreč na vašo stran pride vsaj 50 % obiskovalcev.

Če še nimate mobilne strani, je sedaj skrajni čas. Strogo gledano, ste že prepozni! Na www.spletni-slovar.com imamo iz mobilnikov in tablic že preko 50 % vseh obiskovalcev strani, na ostalih straneh pa je slika podobna, zato Googlova odločitev niti ne preseneča.

Septembra lani je bilo 43 % obiskovalcev iz mobilnih naprav in tabličnih računalnikov, septembra 2016 pa tudi nezanemarljivih 37 %. Če redno prebirate www.optimizacija-strani.info, ste prav gotovo naleteli že na članek iz leta 2015, da je treba spletno stran prilagoditi mobilnim napravam: https://www.optimizacija-strani.info/2015/04/ste-ze-prilagodili-vaso-stran-mobilnim-napravam-vas-cas-se-izteka/. Če ste že takrat to uredili, potem ste bili korak pred konkurenco. Spremljajte nas še naprej, da tam tudi ostanete. 🙂

4.9/5 - (10 votes)