8 preprostih sistemov za ideje, o čem pisati na blogu ali spletni strani

Vsakemu, še tako dobremu copywriterju, blogerju ali uredniku spletne strani se prej ali slej zgodi, da ostane brez idej. Da sedi pred praznim Wordovim dokumentom in sploh ne ve, kako bi začel. S spodaj naštetimi sistemi za pridobivanje novih idej o tem, kaj lahko napišeš na svoji spletni strani, boš na to težavo naletel precej manj pogosto. Da bo učinek pridobivanja idej čim učinkovitejši, se osredotoči samo na to. Ne ukvarjaj se še z vsebino niti s perfektnim naslovom. Vse to boš izpilil pozneje. V tej fazi samo zapiši čim več idej, o čem bi lahko pisal v naslednjih nekaj mesecih. Ne ustavi se že pri prvi ideji, ampak najdi čim več idej, ki jih boš uporabil pozneje.

FOKUS JE NA ISKANJU NOVIH IDEJ ZA NAJMANJ NASLEDNJE 3 MESECE OBJAV

Kako do idej, o čem pisati na blogu ali spletni strani?

   1. Google Autocomplete in Google Related Search Ko v Google vpišeš neko besedo, ti le-ta predlaga, kaj lahko poiščeš (Autocomplete). Tu lahko z vpisovanjem različnih kombinacij dobiš ogromno novih idej. Nove ideje lahko poiščeš tudi v povezanih iskanjih, ki se prikažejo na dnu strani na Googlu, ko iščeš neko besedno zvezo.

   2. Google Keyword Planner
    Orodje, ki je del Google AdWordsa oz. Google Ads. Je brezplačno. Če oglašujete na Googlu, vam bo dal nekoliko natančnejše podatke o številu iskanj, a tudi če ne oglašujete, lahko s tem orodjem dobite ogromno novih idej. Če vpišete besedo kredit, vam da Google Keyword Planner kar 340 novih idej, o čem lahko pišete na svoji spletni strani. Te ideje lahko vstavite nazaj v Keyword Planner in tako dobite še več novih idej.

    Še eno odlično orodje, ki deluje na podoben način kot Google Keyword Planner, je Ubersuggest Neila Patela. To orodje je za zdaj še brezplačno in poleg novih idej nam da tudi neko oceno o tem, kako zahtevna je neka ključna beseda za optimizacijo (SD – search difficulty).
    Obstaja tudi nekaj plačljivih programov, npr. KeywordTool.io, ampak ne prinašajo nobene dodane vrednosti v tej fazi, ko potrebujemo le čim več idej o tem, kaj lahko napišemo na našem blogu ali spletni strani.
   3. Google Webmaster Tools oz. Google Search Console

    V Google Search Console najdemo podstran »Performance«. V tem zavihku so ključne besede, pod katerimi te uporabniki najdejo na Googlu. Če najdeš kakšno ključno besedo, ki ima nekaj prikazov, kljub temu da si šele nekje na 2. strani ali še slabše in te vsebine še nimaš, je to odlična ideja, s katero lahko precej povečaš obisk. Vse, kar moraš narediti, je, da pripraviš takšno vsebino, ki bo kar najbolje odgovorila uporabniku na njegovo težavo.
   4. Kaj na strani objavlja tvoja konkurenca?
    Jasno, vedno moramo biti korak pred konkurenco, in ne korak zadaj. A da lahko nekoga prehitiš, ga moraš najprej dohiteti. Poglej, katere vsebine in kakšne vsebinske taktike uporablja tvoja konkurenca. Ne le tisti, ki so najmočnejši na trgu, marsikaj se lahko naučimo tudi od t. i. »under dogov«, ki morajo biti precej bolj kreativni, če želijo preživeti na trgu. Z uporabo plačljivih orodij lahko dobite precej natančne podatke o tem, katere so tiste ključne besede, ki vaši konkurenci prinašajo največ obiska. Pri nas za tovrstne analize največ uporabljamo Ahrefs in Semrush. Ahrefs ima na voljo tudi 7-dnevno testno obdobje, ki sicer ni popolnoma brezplačno in stane 7 USD. Teh 7 dolarjev se vsekakor splača uporabiti, saj boste v 7 dneh imeli čisto dovolj časa, da analizirate vse svoje konkurente.
    * Primer analize obiska za spletno stran www.spletni-slovar.com.
    Povezava do orodja Ahrefs: https://ahrefs.com
   5. YouTube autocomplete in YouTube related videos
    Enako kot pri Googlu v prvi točki lahko tudi YouTube izkoristiš za pridobivanje novih idej za vsebine na spletni strani.
   6. Vprašanja, ki ti jih postavijo stranke
    Vprašanja, predvsem tista, ki se večkrat ponavljajo, so odličen način za pridobivanje novih idej, o čem pisati na spletni strani. Za vsako stranko, ki potrebuje neko dodatno informacijo, obstaja še več drugih strank, ki jih zanima to isto, le da niso upale ali želele postaviti vprašanja.Zato je to nekaj, na kar se splača odgovoriti, saj boš tako ne le dobil novo vsebino in nov promet na spletno stran, ampak boš s pravilnim odgovorom, ki bo odpravil dvome in pomisleke pred nakupom, tudi povečal stopnjo konverzije.
   7. Kadar koli in kjer koli dobiš neko idejo, si jo zapiši
    Jaz si jih zapisujem kar v telefon, saj je le-ta skoraj vedno nekje pri roki.
   8. Družbena omrežja
    Facebook, Instagram, LinkedIn … vpiši se v domače in tuje Facebook grupe, povezane s tvojimi storitvami ali izdelki, in spremljaj, kaj se tam dogaja, o čem se uporabniki pogovarjajo in kaj so težave, s katerimi se srečujejo. Tako ti ne bo treba razmišljati o novih idejah, ampak bodo le-te prišle same k tebi. 

Za konec pa še domača naloga!

Še danes poišči vsaj 10 idej, o katerih bi lahko pisal na svoji spletni strani. Jutri preverimo, katera od teh idej je najboljša – išče jo največ ljudi, je potencial, da proda naše storitve/izdelke, in bo tudi preprosta za optimizacijo.

5/5 - (2 votes)