Kako z analizo ključnih besed izločiti najučinkovitejše besede

Najboljše ključne besede imajo veliko iskanj, a hkrati čim manj konkurence. S takšnimi boš hitro uvrščen visoko na Googlu. Brez dodatne offsite optimizacije!

Prvi korak je, da poiščemo čim večje število ključnih besed. Če si ta korak spregledal, prosim, da najprej pogledaš 1. del tečaja: 8 preprostih sistemov za ideje, o čem pisati na blogu ali spletni strani

Ko imamo nabor ključnih besed, si moramo zastaviti naslednja štiri vprašanja:

 • Koliko iskanj ima ključna beseda?
 • Kako močna je konkurenca na Googlu?
 • Je ključna beseda sploh primerna za moj posel?
 • V kateri fazi nakupnega procesa je stranka?

Katere spletne strani delajo vsebinsko optimizacijo tako, kot je treba

Še preden pogledava vsako točko natančneje, poglejva, katere spletne strani delajo vsebinsko optimizacijo točno tako, kot je treba.

Na svetovni ravni je izjemen primer TripAdvisor.
Če vpišemo »things to do in London« v Google, je TripAdvisor na prvem mestu. Če vpišemo »things to do in Ljubljana«, je spet TripAdvisor na prvem mestu. Zamisli si katero koli destinacijo, ki bi jo želel obiskati, in velika verjetnost je, da bo tudi za »things to do na tvoji najljubši destinaciji« TripAdvisor na prvem mestu.

S temi ključnimi besedami TripAdvisor dobi ogromno obiska, s tem pa še dodatno krepi prepoznavnost svoje blagovne znamke. Prepričan pa sem, da prek teh ključnih besed tudi proda ogromno.

V Sloveniji odlično vsebinsko optimizacijo dela Mr. Pet. Spletna stran Mr. Pet se uvršča na prva mesta pod skoraj vsako pasmo psov. Če v Google vpišem »nemški ovčar«, je Mr. Pet na prvem mestu. Preveri tudi za svojo priljubljeno pasmo psov. Z večino Mr. Pet rangira visoko. To res niso tipične prodajne besede. Tisti, ki iščejo informacije o določeni pasmi psov, niso v »moodu«, da bi kupili pasjo hrano. Vendar pa je to odličen stik z blagovno znamko in ravno zato, ker to niso besede, ki bi prodajale v trenutku, ko uporabnik pride na stran, le redko kdo optimizira spletno stran za to ključno besedo.

Eden izmed lepših primerov, ki smo jih naredili pred leti, je spletna stran Zverina.si.

Pod imena za pse se ni nihče trudil priti visoko, vsi so optimizirali pod ključno besedo pasja hrana in podobne. Mi smo pripravili podstran z odlično vsebino in poleg imen na vrhu postavili še generator, ki je naključno izbral ime za tvojega psa ter ti to ime poslal na e-naslov. Tako smo gradili bazo e-naslovov in dobili številne piškotke za remarketing od tistih, ki sploh še niso imeli psa ali pa so ga ravno kupili, in smo jim lahko skozi različne kanale prodajali izdelke za njihovega psa.

Ok, greva k bistvu. Kako lahko tudi ti narediš vsebinsko optimizacijo tako kot TripAdviros, Mr. Pet in drugi?

 1. Koliko iskanj ima ključna beseda?

Najprej poišči čim več ključnih besed. To sva si pogledala zelo natančno že pri 8 preprostih sistemih za ideje, o čem pisati na blogu ali spletni strani. , tu samo na hitro osvežim.

Bistveno je, da pomislimo na vse mogoče povezave, ki bi lahko prišle v poštev za naš posel. Če naredimo ta poskus na konkretnem primeru, lahko uporabim trgovino z izdelki za hujšanje.

Na hitro pridem do idej hujšanje, izdelki za hujšanje, dieta, hujšanje z luno, kako shujšati. Ko mi zmanjka idej, lahko vsako od teh ključnih besed vpišem v Google in dodatne predloge dobim še iz Google Autosuggesta:

 • hujšanje z limono,
 • hujšanje s tekom,
 • hujšanje s hojo,
 • hujšanje v menopavzi,
 • hujšanje jedilnik

Ključna beseda »hujšanje jedilnik« mi da še precej novih idej. Zaradi nje lahko pomislim na besede, kot so hrana za hujšanje, recepti za zdravo prehrano, lahke večerje, lahka večerja za hujšanje in tako naprej.

Vsako od teh besed lahko ponovno vpišem v Google in pogledam Autosuggest. Na koncu se lahko igram še z vstavljanjem dodatnih črk, da mi da Google čim več predlogov, npr. vpišem »hujšanje a«, »hujšanje b«, »hujšanje c« in tako naprej.

Ko mi zmanjka idej, pogledam za vsako besedo še povezana iskanja, ki jih najdem na dnu zadetkov na Googlu. Vpišem »hujšanje jedilnik« in pridem do dodatnih zadetkov, kot so »beljakovinska dieta jedilnik«, »beljakovinska dieta« in tako naprej.

Na ta način lahko tudi za svojo spletno stran dobiš ogromno idej. Vse besede, ki jih najdeš na ta način, lahko vpišeš še v Googlov »keyword planner«, Ubersuggest Neila Patela ali v katero koli drugo orodje za analizo ključnih besed in tako še precej razširiš nabor ključnih besed.

Hkrati boš s temi orodji dobil tudi informacijo, koliko iskanj ima katera ključna beseda:

* Volume – povprečno število mesečnih iskanj v zadnjih 12 mesecih.
* CPC – predvidena cena klika na Google Ads / AdWords.
* PD – paid difficulty oz. kako visoka je konkurenca na Google Ads (od 0 do 100).
* SD – search diffculty oz. kako močna je konkurenca na Googlu organsko (od 0 do 100).

 1. Kako močna je konkurenca na Googlu?

Preprosto in zanesljivo orodje za to ne obstaja. Vseeno lahko dobiš vsaj neko okvirno informacijo prek orodja Ubersuggest, ki za hujšanje napiše, da ima oceno 55 in spada v oranžno območje, torej že med zelo zahtevne ključne besede za slovenski trg. Jedilnik za hujšanje ima oceno 22, hujšanje z luno 174 in dejansko drži, da sta obe besedi bistveno manj zahtevni od splošne besede »hujšanje«, ki je mimogrede ena izmed najbolj konkurenčnih ključnih besed za optimizacijo.

Zelo uporabna sta tudi ukaza Allintitle in Allinurl.

S tema dvema ukazoma lahko preveriš, koliko spletnih strani uporablja enak naslov ali URL kot ga bo tvoja spletna stran. Samo vpišeš v Google ukaz Allintitle, dvopičje in v narekovajih ključno besedo, za katero te zanima, koliko konkurentov uporablja to ključno besedo v naslovu. Če to preverimo za besedo hujšanje, dobimo 87.000 zadetkov, kar v praksi pomeni, da vaša stran tekmuje še z 87.000 drugimi URL-ji. Če v Google vpišem Allintitle: »imena za pse«, dobim 1030 zadetkov, torej 80x manj kot pri hujšanju.

Še en način je, da preveriš, koliko ljudi oglašuje pod določeno ključno besedo in kakšna je predvidena cena klika. Če je oglasov na Googlu veliko, je velika verjetnost, da je tudi pri optimizaciji konkurenca velika. Če oglasov ni, potem je velika verjetnost, da se tudi z optimizacijo te besede ne ukvarja zelo veliko ljudi. Izjema so produkti, ki jih ni dovoljeno oglaševati, zato je optimizacija edina možnost promocije na Googlu. To so na primer alkoholni izdelki, izdelki iz konoplje, ki vsebujejo sledi THC, in druge stvari, ki so v nasprotju s pravili oglaševanja na Googlu.

Najzanesljivejši, a hkrati najtežji način je, da v Google vpišeš ključno besedo in ročno preveriš, kateri zadetki se uvrščajo na prvo stran. Za vsak zadetek preveriš, ali ima urejene tehnične stvari, za kako močno domeno gre in koliko backlinkov ima posamezen URL. A to je tema že za kdaj drugič.

 1. Je ključna beseda sploh primerna za moj posel?

Ko imamo že izbrane ključne besede, ki se iščejo, je naslednja pomembna točka, da se vprašamo, ali je ta ključna beseda sploh primerna za moj posel. Je to beseda, ki bi jo v Google vpisala moja potencialna stranka?

Za primer lahko pogledava zgornji primer TripAdvisorja in Mr. Peta. Besedna zveza »Things to do in Ljubljana« je odlična, saj TripAdvisor kot odgovor na to vprašanje že lahko ponudi storitve, ki jih sam prodaja. Tako poleg obiska prav gotovo tudi ogromno proda.

Po drugi strani Mr. Pet nima te sreče. Ljudje, ki kupujejo pasjo hrano, običajno iščejo takšne ključne besede, s katerimi si vsaka trgovina s hrano za živali želi biti visoko. Kljub temu so našli druge vsebinske niše. Uporabniki, ki iščejo pasme psov, so precej verjetno lastniki psov ali pa bodo to še postali in si želijo o določeni pasmi izvedeti več. V tej fazi jim Mr. Pet še ne more ponuditi izdelka, lahko pa gradi prepoznavnost blagovne znamke, zbira elektronske naslove uporabnikov …

S tem prideva tudi do zadnjega vprašanja, in sicer:

 1. V kateri fazi nakupnega procesa je stranka?

Stranke, ki iščejo neki točno določeni izdelek, npr. »briketi za pse Eukanuba adult medium«, so že precej bližje nakupa kot tisti, ki iščejo splošnejše ključne besede, na primer hrana za pse. Še višje v prodajnem funelu pa so tisti, ki v Google vpišejo imena za pse ali celo pasme psov, kot v primeru Mr. Peta.

Ko pripravljamo vsebino za spletno stran, moramo premisliti, v katerem delu nakupnega procesa je stranka, in ji glede na to prilagoditi vsebino. Prilagoditi moramo tudi cilj, kaj želimo v nekem trenutku od stranke.

Kot je razvidno s slike, višje kot je stranka v nakupnem procesu, bolj informativne spletne strani ji lahko ponudimo. Stranka, ki v Google vpiše »spanje«, še niti ne razmišlja o nakupu vzmetnice, ampak ima verjetno težave s spanjem. S pravo in prepričljivo vsebino (copywritingom) ji v tej fazi lahko razložim, da je večina težav s spanjem povezanih z neprimernimi vzmetnicami in kaj so glavne prednosti prav naših vzmetnic. Nižje kot je stranka v prodajnem lijaku, bolj jo lahko peljemo na posamezen izdelek.

Dejstvo je, da so v 99 % primerov ključne besede iz t. i. »awareness« faze precej bolj preproste za optimizacijo kot tiste iz nižjih faz. Razlog za to je v tem, da se vsi osredotočajo na konverzijo zadnjega klika, a prodaja je precej kompleksnejši proces, in ne le zadnji klik, ko je stranka že odločena za nakup nekega izdelka, zato je to priložnost, ki se jo splača izkoristiti. V povezavi z dobrim »copywritingom« bo tudi prodajni učinek odličen.

Še domača naloga J

Izmed 10 ključnih besed, ki si jih izbral včeraj, izberi 1 ključno besedo, za katero boš pripravil vsebino.

Če nisi prepričan, da je OK, mi jo zlahka pošlješ na e-naslov. Pošlji jo tudi, če si prepričan, da je »ta prava«, da vidim, kako razmišljaš.