Kakšna bi morala biti dobra spletna stran? Na to vprašanje bo vsak lastnik spletne strani odgovoril drugače. Marsikdo se osredotoča samo na izgled spletne strani, ob tem pa pozablja, da cilj spletne strani ni videz, temveč obisk in prodaja. 😉 V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj napak, ki pogosto nastanejo že med načrtovanjem in izdelavo spletnega mesta. Tega se izogibajte:

  • Slaba izbira ključnih besed
  • Nekvalitetna ali skopirana vsebina
  • Predolgo nalaganje spletne strani
  • Brez ali z omejeno mobilnostjo

Vsako točko si bomo v nadaljevanju bolj podrobno pogledali, spoznali nekaj dejstev in možnosti za izboljšanje. Ostanite z nami, zanimivo bo 😉

1. Slaba izbira ključnih besed

Veliko lastnikov spletnih mest vsebino sestavi preprosto po svojih besedah. Žal pa tudi lepo berljiva in slovnično popolna vsebina ne more zagotoviti dobrih pozicij. Preden se lotimo priprave vsebine, je potrebno narediti analizo ključnih besed. To pomeni, da si sestavimo nabor besed in/ali nizov besed, s katerimi se želimo uvrščati na spletnih iskalnikih. Ključne besede morajo biti izbrane načrtno in premišljeno.

Z uporabo splošnih in razširjenih ključnih besed ne bomo ulovili obiskovalcev, ki jih na spletni strani pričakujemo. Primer: beseda »optimizacija« je preveč splošna, saj bi jo lahko uporabil tudi nekdo, ki ga zanima optimizacija delovnih procesov. Če pa si za ključno besedo izberemo niz »optimizacija spletnih strani«, smo s tem bolj specifični.

Z uporabo manj iskanih ključnih besed bomo zgrešili večino uporabnikov, saj bodo te iskali s popolnoma drugimi ključnimi besedami in posledično dobili drugačne zadetke. Sem spada tudi uporaba strokovnih izrazov, ki širši množici niso dobro poznani. Namesto tega raje uporabimo bolj razumljivo sopomenko. 🙂

Slaba izbira ključnih besed nam ne bo prinesla za nas pomembnega organskega obiska. Pred izbiro je dobro preveriti število iskanj in konkurenco. Že ob vpisu ključne besede v iskalnik Google lahko vidimo predloge, na koncu iskanja pa še povezane predloge. Za popolno analizo pa lahko uporabimo orodja kot so Keyword Planner, Keywordtool.io, SEMrush itd.

Ali ste vedeli: Približno 50% vseh iskanj na Googlu je sestavljeni iz 4 ali več besed. Večino takšnih iskalnih izrazov lahko skrčimo na 2 besedi.

2. Nekvalitetna ali skopirana vsebina

S premalo vsebine se ne bomo mogli uvrščati na dobre pozicije, saj v najslabšem primeru tudi ustrezne gostote ključnih besed (keyword density) ne bomo dosegli. Tudi »nasilno« vstavljanje ključne besede z namenom doseganja čim boljše gostote se v praksi ne obnese. Nekvalitetna vsebina pa nam bo lahko prinesla visoko zapustno stopnjo (bounce rate), saj bo branje nezanimivo in bodo obiskovalci raje odšli na kakšno drugo spletno mesto. Ob pisanju vsebine imejmo v mislih, da bo našo spletno stran nekdo bral. 😉

Še večji problem kot nekvalitetna vsebina pa je kopiranje. To je še posebej pogosto pri prodajalcih, ki opise svojih artiklov kopirajo kar od dobaviteljev, ne da bi se zavedali posledic. V kolikor ob kopiranju opis tudi ustrezno prevedemo, je to še sprejemljivo. Če pa kopiramo v istem jeziku, imamo plagiat. Plagiatov nihče ne mara, zato jih tudi Google ustrezno kaznuje. S takim pristopom si nakopljemo težave, saj nam bo Google odvzel naravne pozicije, pot nazaj pa bo še veliko težja.

Z vsebino bomo dosegli najboljši učinek, če jo pišemo samostojno in ažurno (mimogrede, nekaj nasvetov najdete tukaj). Le-ta naj bo napisana na bralcu zanimiv način, v kolikor gre za produktno vsebino pa tudi marketinško. Naj ne bo prekratka ali predolga in naj vsebuje primerno gostoto ključne besede, za katero pristajalno stran optimiziramo. Poleg vsebine se moramo osredotočiti tudi na meta opis podstrani, saj bo tega obiskovalec prebral še preden z Googla pride na spletno stran.

Ali ste vedeli: Raziskave kažejo, da daljše vsebine dosegajo veliko boljše rezultate. Spletne strani na prvi strani iskalnika Googla v povprečju vsebujejo več kot 2000 besed.

3. Predolgo nalaganje spletne strani

Nihče ne mara dolgega nalaganja spletnih strani. Če nalaganje spletnega mesta traja predolgo, obstaja celo verjetnost, da ga bo obiskovalec zaprl še preden se naloži. Dolgo nalaganje zmanjšuje obiskanost spletnega mesta oz. povečuje zapustno stopnjo (angl. Bounce Rate). Za SEO to pomeni, da bodo boljše pozicije zasedle tiste strani, kjer se obiskovalci zadržijo dlje časa. Zakaj? Google obiskanost spletnega mesta povezuje z njegovo kvaliteto. Če se obiskovalci na spletni strani zadržijo zelo dolgo časa, je zagotovo kvalitetna in si zasluži boljše pozicije. Pošteno, kajne? 🙂

Vzrok za dolgo nalaganje je lahko marsikje: nizka zmogljivost strežnika, kjer spletno mesto gostuje; neuporaba kompresije in/ali predpomnjenja; neoptimizirane datoteke in/ali podatkovna baza; preveč nepotrebnih preusmeritev; preveč aktivnih vtičnikov itd. O tem, kako spletno mesto pohitrite, smo pisali nedolgo nazaj (prispevek si lahko preberete tukaj).

Velika napaka lastnikov spletnih mest je, da hitrost optimizirajo za namizne naprave, medtem pa pozabljajo na uporabnike pametnih naprav. Velik delež obiska se namreč zgodi prav z mobilnih naprav, zato je tu hitrost še kako pomembna. Napisano je še posebej pomembno za spletne trgovce. Raziskave so pokazale, da bi v primeru dveh na videz popolnoma enakih trgovin več prodala tista, ki se prej naloži.

Ali ste vedeli: Po priporočilah Googla se spletna trgovina ne bi smela odpirati dlje kot 2 sekundi. Če se spletno mesto nalaga več 4 sekunde, to pomeni 25% zapustno stopnjo.

4. Brez ali z omejeno mobilnostjo

Podobno kot s hitrostjo je tudi z mobilno prilagodljivostjo. Do spleta vse bolj dostopamo preko pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav, ki jih imamo vedno pri sebi. Pomembno je, da je prikaz spletne strani prilagojen velikosti ekrana, kar dosežemo z uporabo odzivnega dizajna (RWD). Obiskovalec gotovo ne bo navdušen nad spletnim mestom, če se bo moral premikati levo-desno, da bo lahko prebral celotno vrstico, če bo pisava premajhna za branje, če bodo gumbi in drugi elementi premajhni za klikanje ali če bo med njimi premalo prostora. Takšne pomanjkljivosti na spletnem mestu pustijo slabo uporabniško izkušnjo, zaradi katere bodo obiskovalci prav tako hitro zapustili spletno mesto. V najslabšem primeru se na tako mesto nikoli več ne bodo vrnili.

Nizka stopnja obiskanosti zaradi slabe uporabniške izkušnje pa ni edini vzrok za slabše pozicije; Google bo boljše pozicije dodelil tistim stranem, ki imajo boljšo mobilnost (mobile first indeksiranje). Priporočila za izboljšanje mobilnosti spletne strani lahko vidimo v Google Search Console > Enhancements > Mobile Usability ali s pomočjo orodja Mobile-Friendly Test.

Ali ste vedeli: Kar 75% uporabnikov na povprečen dan do spletnih iskalnikov dostopa preko pametnih mobilnih naprav. Ta delež se iz leta v leto povečuje.