Kako vsebinski marketing bratoma iz Bleda pošteno polni žepe

Kaj pa, če bi ti rekel, da lahko povečaš obisk in prodajo že samo s tem, da napišeš kvalitetno vsebino? Nič novega, bi bil verjetno tvoj odgovor. Saj Google že več kot 10 let to »tupi«. A kljub temu se vsebinski marketing še vedno ne izkorišča. Ravno zato pa …

… je to tvoja priložnost. Jo boš izkoristil?

Brata Jernej in Matevž nista kot večina. Že pred kakšnim letom smo na njuni spletni strani www.altitude-activities.com začeli objavljati koristne informacije za turiste, ki obiščejo Bled. Že v nekaj tednih je bil rezultat opazen, po enem letu pa lahko govorim o neverjetni spremembi. Kaj pa so skrivnosti te spremembe? Stvari, ki smo jih naredili drugače. Tako imenovani »EXTRA MILE«. Vse, brez skrivnosti, izveš v naslednjih 5 minutah branja.

Kaj točno smo naredili drugače?

Peščica turistov na Bledu išče njihove storitve (canynoning, hiking …). A večina drugih turistov, ki obiščejo Bled, se ne zaveda, da te možnosti sploh obstajajo. Iščejo pa kup drugih stvari. Npr. »where to eat in Bled«, »best restaurants in Bled«, »Things to do in Bled« in še marsikaj drugega. Te ključne besede imajo običajno bistveno manj konkurence, posledično jih je lažje spraviti visoko na Googlu in zato smo jih izbrali za vsebinski marketing.

Vsebinski marketing je zelo pomemben, zato smo v enem letu pripravili in objavili kar nekaj vsebin. Večina le-teh tudi na Googlu rangira odlično. V članku »6 Best Restaurants in Bled and Nearby« smo pa naredili »extra mile« in dosegli izjemen učinek.

Zaradi tega članka se je izboljšala pozicija VSEH besed in ne le teh, na katere smo ciljali v članku. V naslednjem odstavku pogledamo, kaj točno je bil ta dodaten korak, ki smo ga naredili.

Kako smo z »extra mile« pristopom pri samo 1 članku izboljšali obisk celotne strani

Da je moral biti članek »Best Restaurants in Bled and Nearby« vsebinsko izjemno kvalitetno napisan, je logično. Po objavi članka smo stopili v stik z vsemi, v članku omenjenimi restavracijami. Le-te smo najprej prosili, da nam pošljejo slike njihovih jedi, ki bi jih objavili v članku. Na naše presenečenje so se VSE restavracije pozitivno odzvale na našo prošnjo. V samem članku s tem nismo pridobili kaj dosti, saj bi lahko uporabili tudi slike iz Shutterstocka ali katere druge strani. »Catch« je bil drugje.

Prebili smo led v kontaktu z restavracijami. Nekaj dni po prvem kontaktu smo jih prosili, da se na svoji strani pohvalijo s tem, da so objavljeni med top 6 restavracijami na Bledu in v okolici. Tudi to so restavracije pozitivno sprejele, mi pa smo tako dobili izjemno kvalitetne povezave, iz vsebinsko povezanih strani.

In rezultat?

Članek se na Googlu uvršča takoj za Tripadvisorjem s ključnimi besedami »where to eat in Bled«, »best restaurants in Bled«, »restaurants in Bled« …

 

Od vseh pozitivnih učinkov pa je najboljše to, da je spletna stran pridobila na avtoriteti v »očeh« Googla. Posledično se uvršča višje pod vsemi direktno prodajnimi ključnimi besedami na Googlu.

To je bil klasičen primer »WIN-WIN« sodelovanja, kjer smo pridobili čisto vsi:

  • Restavracije: članek se je zaradi povezav iz restavracij uvrstil še višje na Googlu in postal najbolj bran prispevek na strani. Zaradi tega marsikateri turist zavije v te restavracije.
  • Turisti: zaradi tega prispevka imajo več možnosti, da dobijo še eno neodvisno oceno in še nekaj več informacij o restavracijah in njihovi ponudbi na Bledu.
  • Jernej in Matevž: na stran sta pridobila ogromno turistov, ki se že nahajajo na Bledu in še ne poznajo njihovih storitev. Prav tako je njuna stran pridobila nekaj kvalitetnih povezav.
  • Jaz in Dominatus: mislim, da smo v celotni zgodbi še največ pridobili mi. Imamo »case study«, na katerega smo lahko ponosni in ga lahko razširimo še na druge spletne strani.

Tebi za uspešen vsebinski marketing ni treba tako daleč. Dovolj bo, da se potrudiš pri vsebini. S konstantnim objavljanjem kvalitetne vsebine lahko tudi tvoj graf obiska izgleda tako:

* Primerjava organskega obiska avgust 2019 z avgustom 2018. Vir: Google Analytics

Kako lahko povečaš obisk svoje spletne strani in prodaš vsaj 2x več

Je tvoja spletna stran kot hotel sredi Kočevskega Roga, ki ga ne obišče skoraj nihče? Kaj te ovira pri tem, da pripraviš odlično vsebino o področju, ki ga sam najbolje poznaš?

Tečaji copywritinga so res dragi in nikoli ne veš, kaj točno boš dobil za ta denar. Dejstvo je, da te pri copywritingu tudi ne naučijo kaj dosti o tem, kako napisati besedilo, tako da bo primerno za Google ampak se osredotočajo le na to, da bo besedilo prodajno efektivno.

Jaz želim doseči oboje. Želim, da je besedilo prodajno uspešno, a želim tudi, da ga tudi prebere čim več ljudi. Le tako je lahko res maksimalno prodajno uspešno in ravno zato je vsebinski marketing zelo pomemben.
4.2/5 - (5 votes)

Comments (2)

  1. Meni se zdi članek, ki ste ga napisali odličen in zasluži vse pohvale iz moje strani. Imam sicer stran http://www.apiturizem.com, katera bo boljša in bolj obiskana prav zaradi vašega skrbno napisanega članka…HVALA

  2. Hvala Andrej za pozitiven komentar. Bo inspiracija za naprej 🙂

Comments are closed.