Veliko slovenskih podjetij proda več v tujini kot doma. A tuji trgi prinašajo čisto drugačne izzive!

Zmagajte v tujini, tako kot je to uspelo podjetju Uniforest.

Če ste že prisotni v tujini, se boste prav gotovo strinjali z mano, da Slovenija ni peskovnik, v katerem bi se nekaj naučili in potem z istim načinom zmagali na nekem večjem, npr. 40-krat večjem 80-milijonskem nemškem trgu. Se strinjate?

Je pa nekaterim slovenskim podjetjem ta preboj neverjetno dobro uspel. Eno izmed takšnih je podjetje Uniforest.

Tudi vi prodajate v tujino in razmišljate o optimizaciji spletne strani? Potem pozorno berite dalje, saj boste iz njihovih izkušenj dobili kar nekaj idej in rešitev!

Če večina vaše prodaje pride preko iskanja na Googlu, to pomeni, da ste odlično poskrbeli za optimizacijo spletne strani. A priti na prvo stran na Googlu v Sloveniji je eno, v Nemčiji pa nekaj popolnoma drugega. Pričakujte 40-krat več konkurence, a isto število mest na prvi strani Googla (oz. še dve mesti manj, saj za marsikateri izdelek dve izmed prvih mest na Googlu zasedata Amazon.com in Ebay.com, s katerima boste težko tekmovali).

Točno s temi izzivi so se srečali tudi v podjetju Uniforest d.o.o. Kako so jih premagali, izveste v nadaljevanju…

Gre za slovensko podjetje, specializirano za proizvodnjo in izdelavo gozdarske opreme in mehanizacije. Z dolgoletnimi izkušnjami in 100 zaposlenimi so eno izmed tistih podjetij, ki jim izvoz predstavlja zelo pomemben del prihodkov.

uniforest    

V podjetju Uniforest se tudi zavedajo, da je pomemben del njihovih kupcev na internetu in išče njihove izdelke. Kupili pa jih bodo pri tistih, ki jih bodo na Googlu našli – torej tistih, ki bodo na prvi strani.

O tem, s katerimi izzivi so se srečevali, smo se pogovarjali z Veroniko, vodjo marketinga v podjetju Uniforest.

PRVI IZZIV: Ali za optimizacijo spletne strani izbrati nemško ali slovensko podjetje?

Kot pravi Veronika, je bila ta odločitev zelo težka, saj ima vsaka izbira kar nekaj prednosti. Nemška podjetja prav gotovo bolje poznajo nemški trg in nemški jezik, a so bili pri Uniforestu bolj naklonjeni temu, da za optimizacijo izberejo slovensko podjetje s preverjenimi rezultati in zaupanja vredno zgodovino. Iskali so partnerja, ki bo v bližini in ne več sto kilometrov oddaljen, s katerim bo enostavno komunicirati, a bo hkrati imel tudi dovolj izkušenj z optimizacijo za tuje trge.

Zato so najprej nabrali nabor primernih podjetij glede na priporočila in med temi izbrali najbolj primernega svojim izzivom. V čast nam je, da so to odgovorno nalogo zaupali našem podjetju.

Kako in zakaj so za optimizacijo izbrali Dominatus d.o.o., smo vprašali kar Veroniko (vodja marketinga v podjetju Uniforest d.o.o.):  

»Na trgu je veliko ponudnikov, ki izvajajo optimizacijo spletnih strani, a je malo takšnih, ki znajo potencialnemu naročniku v začetku podati realno sliko celotnega procesa (od načina dela, zahtevanega časa zaposlenih do rezultatov, ki jih je možno dobiti v določenem časovnem obdobju). Za nas je bilo pomembno tudi, da bo izvajalec optimizacije pripravljen sodelovati s Spletno postajo, izdelovalcem naše spletne strani, s katerim so uspešno sodelovali že v drugih projektih. Dodatno pa bi želela izpostaviti, da so na odločitev vplivale tudi njihova odzivnost, prilagodljivost in reference. Ti kriteriji so bili ključni, da smo se odločili za sodelovanje s podjetjem Dominatus d.o.o.«

nemčija-slovenija

DRUGI IZZIV: Prenova spletne strani

Prenova spletne strani je vedno izziv. Če je spletna stran bolj obsežna ali pa se prenavlja več jezikov hkrati, je to še toliko bolj zahtevno.

Če vse ostale stvari zanemarim in izpostavim le najbolj pomembne, so to:

1. Načrtovanje
Ceneje in hitreje je, če se optimizacija spletne strani začne že v fazi izdelave spletne strani. Tako se lahko ustrezna struktura določi že na začetku in je ni treba kasneje spreminjati. Tako pri podjetju Uniforest d.o.o. kot pri Spletni postaji so se tega zavedali, zato so nas vključili že čisto na začetku.

2. Preusmeritve
Če preusmeritve ob prenovi spletne strani niso urejene, je to skoraj enako, kot če bi spletno stran postavili na novo. Torej, vse uvrstitve, ki ste jih v preteklosti že dosegli na Googlu, se začnejo graditi znova. Vaš obisk pa lahko tudi z več tisoč obiskovalcev dnevno pade skoraj na nič.

Če se vam je kaj podobnega že zgodilo, potem dobro veste, o čem govorim.

3. Sodelovanje med podjetjem, ki izdeluje spletno stran, in podjetjem, ki optimizira spletno stran
To je del, kjer se pogosto zaplete.

Jasno je, da optimizacija spletne strani poseže tudi v tehnično izvedbo spletne strani. Nekatera podjetja, ki izdelujejo spletne strani, to vidijo kot »vtikanje« v njihovo delo in niso pripravljena narediti zahtevanih sprememb, se temu upirajo in s tem trošijo dodaten čas in povzročajo stroške naročniku ali pa spremembe naredijo po svoje.

Smiselno je, da za izdelavo izberete podjetje, ki je specializirano za izdelavo, in za optimizacijo podjetje, ki je specializirano za optimizacijo. A preden se začnejo akcije, preverite, kako obe podjetji sodelujeta z drugimi pri podobnih projektih in če sta v preteklosti že sodelovali med seboj.

 
V primeru podjetja Uniforest je sodelovanje med vsemi vpletenimi (med podjetjem Uniforest, Spletno postajo in Dominatusom) potekalo točno tako, kot mora. S Spletno postajo smo že večkrat sodelovali pri podobnih projektih in posledično že zelo dobro razumemo, kaj so naše in kaj njihove zahteve in pričakovanja, in v končni fazi tudi, kako vse skupaj komunicirati z naročnikom.

Postopek optimizacije spletne strani Uniforest d.o.o.

Bolj kot postopek so pomembni rezultati. A nekatere pomembne stvari velja poudariti.

Analiza spletne strani

Pri analizi spletne strani se najprej poišče, katere ključne besede iščejo potencialne stranke. Pregleda se tudi trenutna struktura stare spletne strani in naredi predlog nove strukture, glede na to, kaj stranke iščejo in kje imate možnost doseči najboljše rezultate.

ZELO pomembno je, da se analiza spletne strani naredi že na začetku – torej še preden dejansko izdelate spletno stran oz. v fazi planiranja nove spletne strani.

Če se spletna stran naredi že pred analizo, jo je treba ponovno spreminjati. To prinaša dodatno delo programerjem, pa tudi mi imamo več dela, saj moramo upoštevati strukturo stare spletne strani in strukturo nove spletne strani, preden se vse skupaj naredi na optimalen način. V tem primeru se lahko stroški tako izdelave kot optimizacije podražijo tudi za 50 .

Analiza spletne strani je vedno prvi korak, ki ga naredimo, preden se dogovorimo za kakršno koli obliko sodelovanja pri optimizaciji spletne strani. Je osnova, s katero tudi vi lahko preverite, koliko prostora imate še za izboljšave in koliko posla namesto vas dobi vaša konkurenca.

Analiza spletne strani zajema:

 • nabor ključnih besed (ključne besede, pozicijo vaše spletne strani na Googlu in povprečno mesečno število iskanj v zadnjih 12 mesecih),
 • SEO Audit (pregled tehnične dovršenosti spletne strani),
 • konkretne napotke za izboljšave (dokument, ki ga lahko tudi sami uporabite, da izboljšate pozicijo vaše spletne strani na Googlu, če se kasneje ne odločite za sodelovanje z nami),
 • preiskavo konkurence (s katerimi ključnimi besedami dobi največ obiska vaša konkurenca, v katerih medijih se pojavljajo …),
 • predlog strategije optimizacije glede na trenutno stanje in vaše želje. 

Tehnična ureditev

Ko imamo izbrane ključne besede, je treba glede na analizo poskrbeti za ustrezno tehnično ureditev spletne strani.

Nekatere stvari so enostavne in jih pogosto uredi že podjetje, ki izdela spletno stran. V primeru podjetja Uniforest je tako že Spletna postaja ustrezno poskrbela za naslove, meta opise, ustrezne headinge v vsebini in druge tehnične ureditve.

Glede na to, da na mobilnih napravah preživimo že bistveno več časa kot na namiznih, je ustreznost spletnega mesta za mobilne naprave že samoumevna. S stališča tehnične optimizacije spletne strani pa je vse bolj pomembna tudi hitrost spletne strani.

Oboje lahko tudi sami preverite z Googlovimi orodji, in sicer:

test

 • https://search.google.com/test/mobile-friendly – še eno Googlovo orodje, s katerim preverite, če je vaša spletna stran prijazna mobilnim napravam. To orodje pove le, ali je spletna stran ustrezno urejena, kar se tiče zahtev Googla, za dobro mobilno uporabniško izkušnjo pa testirajte celotno stran, predvsem pa zahtevnost postopka nakupa tudi na svojem in še kakšnem drugem telefonu.

Ob prenovi spletne strani posvetite veliko pozornosti Google analitiki.

Analizirati in primerjati je potrebno stanje pred in po obnovi spletne strani in pri tem spremljati število obiskovalcev na spletni strani, opazovati koliko časa obiskovalec preživi na spletni strani, na katerih straneh zapusti spletno stran in podobne metrike.

Če opazite kakršna koli nepričakovana odstopanja, uporabite orodje za snemanje uporabniške izkušnje uporabnika. Tako lahko hitro opazite, če pride do kakšne napake in jo odpravite, še preden pride do večjih izgub. Pri nas za to uporabljamo Hotjar.com in še nekaj drugih orodij.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kaj vam lahko ponudijo takšna orodja:

 
Vsebinska ureditev

Da je vsebina kralj, Google poudarja že več kot 10 let.

A kralj je tudi dober pisec. Težko ga je najti in ni poceni. Vendar se splača potruditi in poiskati nekoga, ki:

 • ima smisel za pisanje,
 • dobro pozna vaše področje,
 • zna vse skupaj tudi marketinško zapakirati, saj je namen vaše spletne strani, da prodaja in ne le informira.

Več o tem, kaj vse lahko dosežete z vsebinskim marketingom, si lahko preberete na konkretnem primeru, kjer smo samo z odlično vsebino prišli na vodilne pozicije pod ključnimi besedami »where to eat in Bled«, »best restaurants in Bled« in mnogimi drugimi: https://www.optimizacija-strani.info/2019/10/kako-vsebinski-marketing-bratoma-jerneju-in-matevzu-iz-bleda-posteno-polni-zepe/

Offsite optimizacija spletne strani

Pridobivanje kvalitetnih povezav je še vedno zelo pomemben element optimizacije spletne strani.

Pri nas se povezujemo s konkurenco, mediji in PR agencijami. Tako lahko optimizacijo združimo z oglaševanjem in za enak strošek dosežemo dvojni učinek.

O učinkovitosti tega pristopa pa priča naslednje poglavje, ki govori o rezultatih podjetja Uniforest.

Rezultati optimizacije spletne strani Uniforest.de

Učinek optimizacije najraje merimo z uvrstitvijo ključnih besed in s tem, za koliko se je povečal obisk na vaši spletni strani po uspešni SEO optimizaciji in izboljšanih uvrstitvah.

Uniforest

Razlaga pomembnih pojmov v tabeli:

 • Google de Rank – trenutna uvrstitev na Google.de, na dan merjenja,
 • Google de Previous Rank – uvrstitev, preden smo pričeli z optimizacijo,
 • Google de Difference – za koliko se je spremenila pozicija na Google.de v primerjavi s stanjem pred optimizacijo,
 • # of Searches – povprečno mesečno število iskanj določene ključne besede v Nemčiji.

Kot lahko vidite na priloženi sliki, smo Uniforest.de v 18 mesecih optimizacije pripeljali mnogo višje na Google.de pod številnim naborom ključnih besed, npr.:

 • Fortseilwinde (gozdna vitel) – beseda ima 2.900 mesečnih iskanj. Pred pričetkom optimizacije je bil Uniforest.de na 5. mestu, po letu in pol pa na prvem;
 • Holzspalter (cepilec drv) – beseda ima 27.100 mesečnih iskanj. Pred optimizacijo se je Uniforest.de nahajal šele na 5. strani zadetkov na Google.de, sedaj pa so tudi s to besedo na prvi strani na Google.de.

A sama izboljšava pozicij še ne prinese nujno boljše prodaje. Pomembno je, da se pri optimizaciji uporabljajo prave ključne besede, torej takšne, ki imajo dovolj iskanj in so tudi močno povezane z vašim poslom. Vse skupaj pa se mora najprej poznati tudi na obisku vaše spletne strani.

Na Uniforest.de je bila tudi rast obiska opazna:

primerjava

Zaključne misli

Veronika (Uniforest)
Optimizacija od naročnika zahteva precej časa, predvsem v začetnih fazah, ko je treba preveriti nabor iskalnih nizov in njihovo ustreznost. Dodatno smo pri nas z optimizacijo pričeli že pred prenovo spletne strani, zato je bilo treba rešitve, ki so se izvedle na predhodni strani, prenesti na novo. Ker je to dolgoročni projekt, mu je treba vsak dan nameniti nekaj časa, ustvarjati nove vsebine in pri njihovem apliciranju na strani upoštevati več vidikov.

Roman (Spletna postaja)
Uniforest se uveljavlja kot globalni ponudnik, v precej državah pa se je pojavil kot nov igralec, zato je bilo ključno, da spletno mesto kaže profesionalni nastop, vrhunske izdelke in že na prvi pogled deluje strokovno, moderno in zaupanja vredno.

V primeru podjetja Uniforest je bilo ključno sodelovanje vseh udeležencev – naročnika, ki je zagotovil vrhunske materiale, Dominatus, ki skrbi, da so vse naše zamisli skladne z zahtevami Google-a in platformo, ki smo jo ustvarili pri nas, da jo lahko poljubno nadgrajujemo, prilagajamo in je enostavna za upravljanje.

Pri podjetjih, ki delujejo večinoma v tujini je pomembno, da se posebna pozornost nameni uporabniški izkušnji in designu, platforma pa mora biti pripravljena za izvedbo po meri, saj se tovrstni projekti delajo popolnoma prilagojeno na posameznega naročnika.

Jaka (Dominatus)
Google optimizacija (pogosto uporabljena kot SEO optimizacija) je med podjetji velikokrat zapostavljena. Po mojem mnenju gre v večini primerov za neizkoriščen potencial, ki pa ga je veliko lažje in ceneje izkoristiti, če se SEO optimizacija vključi čim prej. Tega se namreč zaveda vse več podjetij, kar pomeni, da tudi konkurenca in s tem težavnost optimizacije s časom raste.

Če želite izvedeti, koliko potenciala za digitalno prisotnost se v vašem primeru skriva na segmentu SEO optimizacije, vam priporočam, da to ugotovite pri podjetju, ki se ukvarja z optimizacijo spletnih strani.

Pogosta vprašanja

1. Koliko časa traja optimizacija spletne strani v Nemčiji?

To je odvisno od tega, kako dobro se že uvršča vaša spletna stran, in od tega, kako močna je konkurenca na vašem področju. V tej študiji primera smo primerjali rezultate, ki smo jih dosegli v 18 mesecih po začetku optimizacije.

2. Po prenovi spletne strani nam je padel obisk. Kaj bi bila lahko težava?

Možnih vzrokov za padec obiska je veliko, a pri prenovi spletne strani je najbolj pogosto razlog ta, da se spremenijo URL naslovi, stari pa niso ustrezno preusmerjeni. Tako vaša spletna stran izgubi skoraj vso vrednost, ki jo je imela.

3. Kdaj je pravi čas za začetek optimizacije?

Vsekakor že v fazi načrtovanja. Tako lahko že pri izdelavi uporabite prave ključne besede, pravo strukturo spletne strani. Če se teh sprememb lotite naknadno, bodo vaši stroški višji, saj bo novo spletno stran treba spreminjati. Izognite se slabi volji in že pri prenovi najdite nekoga, ki bo postavil dobre temelje že na začetku.